Uutinen

Blair: Ilmastonmuutos hallintaan teknologialla, ei sopimuksilla

Ilmastonmuutosta hillitään parhaiten tieteen ja teknologian keinoin, ei sopimuksilla, totesi aiemmin Kioton sopimuksen puolustajana tunnettu pääministeri Tony Blair puhuessaan Lontoossa.
Sanna Jäppinen
2.11.2005

G8-maiden eli rikkaimpien teollisuusvaltioiden ja Venäjän ympäristö- ja energiaministerit kokoontuivat Lontoossa 1.-2. marraskuuta puhumaan ilmastonmuutoksesta. Mukana oli myös kehitysmaiden edustajia. Kokous oli pohjustusta myöhemmin marraskuussa pidettävälle YK:n ilmastonmuutoskokoukselle Montrealissa, uutisoi BBC.

Britannian pääministeri Tony Blair painotti kokouksessa puhuessaan teknologian ja tieteen keinoja ilmastonmuutoksen hallinnassa, ja hän uskoi olevan mahdollista yhdistää talouskasvu ja ympäristön tilan kohentaminen, BBC kertoo.

Blair ei usko, että vuoteen 2012 asti ulottuvan, kasvihuonepäästöjen määrää rajoittavan Kioton sopimuksen jälkeen tehdään enää toista sitovaa sopimusta. Tähän asti Blair on tunnettu Kioton sopimuksen vahvana puolestapuhujana, Guardian uutisoi.

BBC:n mukaan Blair ehdottaa, että vuoden 2012 jälkeen on löydettävä uusia ja parempia mekanismeja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. "Ihmiset pelkäävät, että jokin ulkopuolinen voima vaikuttaa heidän omiin tavoitteisiinsa ja estää talouskasvun."

Esimerkiksi Kiinan ja Intian kanssa EU ja Yhdysvallat ovat jo käyneet neuvotteluja päästöjen rajoittamista teknologian avulla, vähentämättä fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Keskeisenä ideana on päästöjen varastoiminen maaperään, Guardian kertoo.

Guardianin pääkirjoituksessa esitetään, että Blairin uusi aloite on keino viedä huomio Britannian heikoista saavutuksista kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Sen sijaan, että maa pääsisi Kioton sopimukseen kirjattuun tavoitteeseen vuoteen 2012 mennessä, näyttää päästöjen määrä olevan suorastaan kasvussa.

Ympäristöjärjestöt vaativat Blairia selventämään kantaansa. Muun muassa kansainvälisen Maan ystävien johtaja Tony Juniper totesi Guardianissa, että on erittäin tärkeää saada selvennystä Blairin lausuntoon, sillä hänen roolinsa on ratkaiseva. "Blair on ainoa maailman johtajista, joka pitää ilmastonmuutosta esillä. Sillä, mitä hän sanoo, on siksi erityistä painoarvoa. Hän on juuri pistänyt ilmastonmuutospolitiikan historian uuteen uskoon."

Maan ystävät julkisti Lontoon-kokouksen kynnyksellä myös raportin, jossa kritisoidaan Maailmanpankin uusiutuvien energiamuotojen rahoituspolitiikkaa kehitysmaissa. Pankin tavoitteena on ollut lisätä tätä rahoitusta vuosittain 20 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana, mutta vuoden 2005 aikana lisäystä on tullut vain seitsemän prosenttia.

Lisää tietoa aiheesta