Uutinen

Bill Gatesilla väärät lääkkeet Afrikan nälkään

Bill ja Melinda Gatesin uusi hanke Afrikan nälän voittamiseksi on surullisen väärillä jäljillä ja voi jopa pahentaa ongelmaa.
Peter Rosset
16.10.2006

IPS -- Tietotekniikkamiljardööri Bill Gatesin ja hänen vaimonsa perustama säätiö on yhdistänyt voimansa Rockefellerin säätiön kanssa tarkoituksenaan tuoda "uusi" vihreä vallankumous Afrikkaan.

Hanke ei ole ottanut opiksi edellisestä vihreästä vallankumouksesta. Siinä Rockefellerin ja Fordin säätiöt auttoivat kemikaaleihin ja "korkeatuottoisiin" siemeniin perustuvan teollisen maatalouden vientiä kehitysmaihin.

Tuotannon lisäys rajoittui muutamiin ruokakasveihin, ja samalla nälkä paheni ja ympäristö kärsi. Torjunta-aineet ja keinolannoitteet hivuttivat maan tuottoisuutta, ja niiden kalliit hinnat jakoivat viljelijät entistä jyrkemmin rikkaisiin ja köyhiin. Köyhien ja nälkäisten joukko kasvoi.

***

Gatesien ilmeinen tietämättömyys nälän syistä on saanut heidät sijoittamaan varoja geenimuokattujen siemenien tuotantoon. Lisäksi he aloittivat uuden 150 miljoonan dollarin hyväntekeväisyyshankkeen, joka koettaa ratkoa maatalouden ongelmia tekniikkapaketin avulla. Se sisältää keinokastelua, lannoitteita ja - heidän sijoituskohteensa mukaisesti - uusia siemeniä.

Hanke unohtaa sekä historian opetukset että afrikkalaisen maaseudun todellisuuden. Tuloksena on todennäköisesti siemen- ja lannoiteteollisuuden voittojen kasvu, mitätön vaikutus ruoan kokonaistuotantoon ja syrjäytymisen kiihtyminen maaseudulla.

Gatesien kannattaisi ennemmin tukea maailmanlaajuisen perheviljelmien ja pientalonpoikien liiton, Via Campesinan, ponnistuksia. Se pyrkii puuttumaan nälän todellisiin syihin Afrikassa ja muilla köyhillä alueilla edistämällä "ruokasuvereniteettia" eli ihmisten oikeutta päättää itse ruoantuotannostaan.

***

Afrikan maaseutua on 25 vuotta piinattu vapaakauppaa suosivalla ja talonpoikia syrjivällä politiikalla. Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto, Maailman kauppajärjestö, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat vaatineet sitä maanosan hallituksilta.

Ruokakasvien markkinoita hoiti Afrikan maissa aiemmin valtiollinen "pörssi", joka heikkouksistaan huolimatta ainakin takasi viljelijöille tietyn minimihinnan ja ylläpiti viljavarastoa hätätapauksien varalta. Maaseudun kehityspankit puolestaan antoivat lainoja talonpojille. Avunantajat pakottivat yksityistämään molemmat, mikä jätti monet viljelijät vaille rahoitusta tai ostajia.

Vapaakauppasopimukset avasivat markkinat yksityisille kauppiaille, joiden on helpompaa ostaa tukiaisilla tuotettua viljaa Yhdysvalloista ja EU:sta kuin neuvotella tuhansien afrikkalaisviljelijöiden kanssa kaupoista. Se on romahduttanut maataloustuotteiden hinnat Afrikassa alle tuotantokustannusten.

Viljelijäperheille ei jää muuta neuvoa kuin lähteä etsimään muuta työtä kaupunkien slummeista tai ulkomailta.

Afrikan nälän helpottaminen vaatii tämän todellisuuden ymmärtämistä. Ensinnäkin, nälän lisääntyminen on paljolti seurausta aiemmin ruokaa tuottaneiden maaseudun asukkaiden köyhtymisestä.

Toiseksi, afrikkalaiset talonpojat pystyisivät helposti tuottamaan paljon nykyistä enemmän ruokaa, jos he saisivat lainaa tuotantokustannusten kattamiseen sekä oikeudenmukaisen hinnan edes minimaalisella voittomarginaalilla, ja jos tuotteille löytyisi ostajia.

Näissä olosuhteissa uudella tekniikkapaketilla ei ole suurta virkaa. Talonpojat eivät edelleenkään pysty ostamaan tuotantopanoksia, myymään tuotteitaan tai ansaitsemaan elantoaan. Lisäksi tulevat geenimuuntelusta ympäristölle ja ihmisten terveydelle koituvat riskit.

***

Via Campesina järjestää ruokasuvereniteettia käsittelevän maailmankokouksen länsiafrikkalaisessa Malissa ensi helmikuussa. Siellä pohditaan, miten pienviljely voidaan pelastaa ahdingostaan Afrikassa ja muualla. Se edellyttää takapakkia vapaakauppaintoilusta ja markkinafundamentalismista, lisätukea perheviljelmille, viljelymaan turvaamista köyhille ja ekologisia viljelymenetelmiä. Niistä muodostuu ruokasuvereniteetti.

Ilman noita muutoksia mikään maataloustekniikka, olipa se kemiallista, geenimuunneltua, orgaanista tai luomua, ei voi päihittää nälkää. Päinvastoin kuin Gatesin ja Rockefellerin epäonnistumaan tuomittu hanke, perheviljelyä suosiva politiikka mahdollistaisi sen, että nälkäiset pystyisivät ruokkimaan itsensä ekologisesti kestävillä tuotantomenetelmillä.

Kirjoittaja toimii vierailevana tutkijana Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä. Hänen teoksiaan ovat "12 myyttiä maailman nälästä" ja pian ilmestyvä "A New Green Revolution for Africa?".