Uutinen

Bangkok on vajoamassa merenpinnan alle

Timo Kuronen
24.4.2000

Varhain, nyt jo huhtikuussa alkanut monsuunikausi nosti pintaan taas Thaimaan pääkaupungin Bangkokin yhden vaikeimmista ongelmista, maanpinnan vajoamisen. Thai-uudenvuoden lomasesonkiin ajoittunut viime perjantain sade, 160 mm vuorokauden aikana, sai suurkaupungin useat alavat alueet tulvimaan. Ainakin 20 kaupunginosassa oli kaduilla vettä vähintään 10 senttimetriä, pahimmin kärsineill itäisilla alueilla jopa puoli metriä. Tavallisesti kadut tulvivat vastaavasti rankimpien ukkossateitten aikana syyskuun tienoilla.

Sateisiin ja tulviin Bangkokissa on totuttu, mutta kastumisen pelkoa lisää tieto, että tilanne pahenee jatkuvasti. Ja syyllinen on ihminen itse. Kyseessä ei ole pelkästään ilmastonmuutoksen mahdollisesti tuoma meriveden pinnan nousu, vaan maanpinnan vajoaminen ihmisten ja rakennusten alla. Se taas aiheutuu pohjaveden kestämättömästä pumppausvauhdista.

Bangkokin suurkaupunkialueella pumpataan päivittäin ylös 2,5 miljoonaa kuutiometriä pohjavettä. Se on geologi Samrit Chusanathatin mukaan tuplasti kantokyvyn eli pohjaveden uusiutumisvauhdin verran. Teollisuus käyttää määrästä reilut puolet ja loput vedestä kulutetaan suoraan asuinalueilla tai vesilaitoksen jakelun kautta.

Seurauksena on, että maan pinta painuu yhdestä kahteen senttimetriä, kaupungin itäreunalla jopa 3,5 senttiä vuodessa. Pahimmillaan maan painuminen oli kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin Ramkhamhaengin kaupunginosa painui jopa 10 cm vuodessa. Nyt tuo laaja keskiluokan asuinalue ja maan suurimman yliopiston koti onkin reilusti merenpinnan alapuolella. Se on laakean wokkipannun muotoisen geologisen painanteen pohjalla, ja sitamyötä tulvat ovat rankkojen sateiden jälkeen vaikeita. Siellä ja ympäri kaupunkia tuhannet pumput joutuvat sateiden jälkeen töihin, kun vettä yritetään saada kaduilta ja pihoilta korkeammalla oleville alueille tai korotettuihin kanaviin. Viemäreistä ei juuri ole apua.

Samritin mukaan päättäjät ja tavalliset kaupunkilaiset eivät viela ole tajunneet tilanteen vakavuutta. Jo nyt kaupunki eli Bangkok Metropolitan Administration käyttää verovaroja yli 1,5 miljardia markkaa vuodessa tulvasuojeluun ja pumppaussysteemien rakentamiseen. Työ tulee jatkossa aina vain kalliimmaksi. Myöskin keinotekoinen pohjaveden palauttaminen on hyvin kallis ratkaisu - ja sillä tuskin saadaan maanpintaa enää nousemaan entiselleen.

Viranomaiset ovat tähän asti olleet haluttomia rajuihin pohjaveden hinnankorotuksiin ja käyttörajoituksiin, peläten teollisuusinvestointien karkaavan pääkaupunkialueen ulkopuolelle. Nykytilanne on kuitenkin absurdi: teollisuus joutuu maksamaan pohjaveden käytöstä vain reilu 50 penniä kuutiolta, kun hanavesi maksaa tuplasti enemmän.

Vaikka teollisuus ja muut kuluttajat kritisoivatkin, pohjaveden käyttöä tulee rajoittaa nopeilla hinnankorotuksilla tai muin rajoituksin. Muutoin vaarana on, että suurin osa yli 10 miljoonan asukkaan suur-Bangkokia on merenpinnan alapuolella jo 50 vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa ei riitäkään vain jokien ja kanavien pengertäminen ja katujen jatkuva korottaminen, sillä Thaimaanlahti voi sopivalla etelämyrskyllä upottaa koko kaupungin.

Timo Kuronen

Lahteet: Bangkok Post 31.3.2000, 15.4.2000 The Nation 2.4.2000, 15.4.2000