Uutinen

Ban: Kriisien ratkaiseminen vaatii yhteistyötä

Kansalaisyhteiskunnan roolin kasvattamista YK:n toiminnassa on jatkettava, totesi pääsihteeri Ban Ki-moon Kepan puheenjohtajalle.
Jari Nousiainen
27.5.2009

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pitää YK:n vahvaa roolia esimerkiksi talouskriisin ratkaisemisessa tärkeänä, ja Kepan puheenjohtaja Gunvor Kronman totesi myös Kepan tukevan tätä ajatusta. "Asioiden hoitaminen YK:ssa mahdollistaa aidon vuoropuhelun köyhien ja rikkaiden välillä", Kronman sanoi.

Suomessa 25.–27. toukokuuta vieraillut Ban haluaa lisätä kansalaisyhteiskunnan osallistumista kansainvälisten ongelmien ratkomiseen. Kronman sai tilaisuuden keskustella Banin kanssa tiistaina presidentin tarjoaman illallisen jälkeen.

YK:n piirissä finanssikriisiä ratkotaan 24.–26. kesäkuuta. "Voisi toivoa, että kokoukseen osallistuisi mahdollisimman korkean tason edustajia", Kronman summasi Banin kanssa kokouksesta käymäänsä keskustelua.

"Ban ei ole aiemmin juurikaan puhunut köyhyydestä, mutta tämän vierailun aikana hän otti sen esille muiden teemojen rinnalla", Kronman huomautti. Ban lähtee siitä, että eri ongelmat talouskriisistä ruokakriisiin ja ilmastonmuutokseen on kytkettävä toisiinsa, ja kaikkien näiden ratkaisut ovat osa köyhyyden poistamista, Kronman tiivisti.

Kansalaisjärjestöt mukaan

"Nyt on aika toimia", vei YK-liiton puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanat YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin suusta suomalaisten kansalaisjärjestöjen tapaamisessa keskiviikkona 27. toukokuuta. Ennen Suomen-vierailuaan Ban kävi patistelemassa liike-elämää ilmastonmuutostalkoisiin Kööpenhaminassa samalla iskulauseella.

Hyväosaisessa maassa kuten Suomessa asuvat ihmiset eivät tavallisesti näe, millaisissa oloissa ihmiset maailmalla elävät, Ban muistutti. Hän kehotti ihmisiä ajattelemaan myös oman arkensa ulkopuolelle ja ymmärtämään, että tällä hetkellä huonossa asemassa olevat ihmiset voivat päästä kurjuudesta jos kehitystä tuetaan.

Tapaamisessa järjestöjen päällimmäisinä huolenaiheina olivat naisten asema, nuorten osallistuminen, saamelaisten asema Suomessa, ilmastonmuutos ja ydinaseet. Pääsihteeri Ban puolestaan toivoi järjestöjen ajavan laajoja kansainvälisiä ratkaisuja maailmaa koetteleviin ongelmiin.

Banin mielestä ei ole ajateltavissa, että maailman nykytilassa yksittäisten valtioiden hankkeilla voitaisiin ratkaista monihaarainen ongelmien joukko. "Koko kansainvälisen yhteisön on kuljettava yhdessä, ja juuri te voitte saada pääministerinne ajamaan asiaa", kehotti Ban järjestöjen edusjajia.

Ilmastonmuutoksen uhka kasvaa

Juuri ennen Suomeen tuloaan pääsihteeri Ban tapasi myös hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n puheenjohtajan Rajendra Pachaurin Kööpenhaminassa. IPCC valmistelee parhaillaan viidettä arviointiraporttiaan, ja Pachaurin terveiset olivat synkkiä: on ilmeistä, että aiemmat skenaariot ovat olleet liian optimistisia.

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenvuorossa ilmastoasiantuntija Leo Stranius huomautti, että Suomi on luvannut 5–10 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Yli kahden asteen lämpenemisen estäminen vaatisi teollisuusmailta ainakin 40 prosentin vähennyksiä – mihin esimerkiksi Ruotsi on lupautunut.

Ilmastonmuutos vaikuttaa olevan Banille itselleen läheinen aihe, kommentoi Kronman. Ban on useassa yhteydessä korostanut joulukuussa pidettävän Kööpenhaminan ilmastokokouksen merkitystä, ja käytti jälleen tilaisuuden kehottaa hallituksia toimimaan tiedeyhteisön neuvojen mukaan.

Lisää tietoa aiheesta