Uutinen

Ban Ki-moon perusti ohjausryhmän Afrikan kehityksen vauhdittamiseksi

Uudessa ohjausryhmässä YK:n, AU:n, EU:n ja kehitysrahoituslaitosten johtajat edistävät vuosituhattavoitteiden saavuttamista Afrikassa.
Sanna Jäppinen
17.9.2007

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kutsui 14. syyskuuta maailman johtavien kehitysorganisaatioiden edustajat "ennenkuulumattomaksi" mainostettuun kokoukseen New Yorkiin. Koollekutsun tarkoitus oli uuden ohjausryhmän julkistaminen, UN News uutisoi.

"Millennium Development Goals Africa Steering Group" -kokoonpanon muodostavat YK:n, Afrikan ja Euroopan unionin komissioiden, Afrikan kehityspankin, islaminuskoisten maiden kehityspankin, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin korkein johto. Yhteisenä tavoitteena on edistää vuosituhattavoitteiden saavuttamista Afrikassa. Varsinaisen työnsä ryhmä aloittaa 20. syyskuuta.

Ban muistutti, että erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ollaan pahasti jäljessä tavoitteiden saavuttamisessa. YK:ssa määriteltyjä kehitystavoitteita ovat muun muassa äärimmäisen köyhyyden ja nälän puolittaminen, koulunkäynnin takaaminen kaikille sekä lapsi- ja äitiyskuolleisuuden merkittävä vähentäminen vuoteen 2015 mennessä.

"Saharan eteläpuolinen Afrikka on ainoa alue, jossa yksikään maa ei ole nykytahdilla pääsemässä tavoitteisiin", Ban totesi.

Tehokkuutta, ennustettavuutta ja parempaa yhteistyötä

Ryhmän on tarkoitus saada Afrikan valtiot raiteilleen pureutumalla kolmeen haasteeseen. Ensinnä aiotaan keskittyä löytämään tehokkaita mekanismeja terveyden, koulutuksen, ruokaturvan, infrastruktuurin ja tilastointimenetelmien edistämiseksi.

Toisena suurena haasteena on avun ennustettavuuden lisääminen. Ryhmän jäsenet aikovat aloittaa parannustyön omista organisaatioistaan, mutta tavoitteena on saada myös muut avunantajat luomaan maakohtaiset aikataulut, joiden avulla Afrikan hallitukset voivat tehokkaammin suunnitella omia toimiaan.

Kolmanneksi ohjausryhmä sitoutuu yhdistämään nykyistä paremmin voimiaan maatasolla ja toimimaan jouhevammin yhteistyössä afrikkalaishallitusten kanssa.

Afrikan unionin talouskomissaari Maxwell Mkwezalamba toivoi ohjausryhmän jouduttavan jo annettujen lupausten lunastamista. Hänen mukaansa esimerkiksi Monterreyn kehitysrahoituskokouksessa vuonna 2002 ja vauraimpien maiden G8-kokouksessa Gleneaglesissa vuonna 2005 tehdyistä sitoumuksista ei ole juuri herunut kouriintuntuvia seurauksia Afrikalle.

Euroopan unionin kehitysyhteistyöstä vastaava komissaari Lousi Michel muistutti, että avunantajien ohelle myös Afrikan valtioiden on ponnisteltava kaikin mahdollisin keinoin kehitystavoitteiden saavuttamiseksi.

"Keskitymme erityisesti kaupankäyntiä tukevaan apuun", Michel totesi UN Newsin mukaan. "Kehitysmaissa ei voi olla kestävää kehitystä, jollei kauppaa tueta hyvin vahvasti. Kaupankäynti luo vaurautta ja työpaikkoja ja tarjoaa valtioille mahdollisuuksia peruspalvelujen tarjoamiseen."

Lisää tietoa aiheesta