Uutinen

Ban ki-Moon: Kehitysmaat tarvitsevat 1 000 miljardia dollaria

Globaalin talouskriisin taltuttaminen vaatii globaalin elvytyspaketin, kuuluvat YK:n pääsihteerin terveiset ensi viikolle kokoontuvalle G20-kokoukselle.
Sanna Jäppinen
27.3.2009

Jos köyhimpiä maita ei auteta selviämään talouskriisistä, on edessä globaali epävakauden aika meille kaikille, toteaa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon G20-maiden johtajille osoittamassaan kirjeessä. Maailman johtavien teollisuus- ja kehitysmaiden johtajat tapaavat talouskriisiä käsittelevässä huippukokouksessa 2. huhtikuuta Lontoossa. 

Ban esittää kirjeessään neljä konkreettista vaatimusta. Ensinnä hän muistuttaa YK:n arviosta, jonka mukaan tämän ja ensi vuoden aikana tarvitaan vähintään 1 000 miljardia dollaria auttamaan kehitysmaita selviämään talouskriisistä - ja takaamaan globaalin talouden pyöriminen.

Toiseksi Ban vaatii, että G20-maiden on jatkettava YK:n organisaatioiden  ja Maailmanpankin rahoittamista, jotta ne voivat osaltaan vastata kriisiin, muun muassa Maailmanpankin pääjohtajan Robert Zoellickin ajaman uuden elvytysrahaston avulla.

Kolmas vaatimus koskee talouden vihertämistä, sekä teollisuus- että kehitysmaissa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että G20:n johtajien on pyrittävä neuvottelemaan jatkoa Kioton ilmastosopimukselle ensi joulukuussa pidettävässä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa.

Viimeiseksi Ban totesi, että maailman rahoitus- ja talousjärjestelmä kaipaa kunnon ravistelua, jotta kehitysmaiden ääni saadaan paremmin kuuluville.

Lisää tietoa aiheesta