Kehitysmaiden ammattiyhdistysaktiivit ovat huolissaan kauppaneuvotteluiden vaikutuksista teollisuuteen ja sen tarjoamiin työpaikkoihin. Etelä-Afrikan, Filippiinien ja Brasilian ay-aktiivien mukaan jo aiemmat tullimaksujen leikkaukset ovat merkinneet tuhansien ja tuhansien työpaikkojen menetyksiä.
Maiden ay-liikkeiden johtomiehet vierailivat viime viikolla Maailman kauppajärjestö WTO:n päämajassa Genevessä kommentoimassa uusia sovintoesityksiä, joilla pitkään jumissa olleen Dohan-kierroksen toivotaan etenevän. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.
Vapautuksista työttömyyttä
Lukuisat kehitysmaat, etenkin Argentiina, Brasilia, Intia ja Etelä-Afrikka, ovat arvostelleet Pohjoisen vaatimuksia kehitysmaiden teollisuusmarkkinoiden avaamisesta. Niiden mukaan kehitysmaiden pitäisi voida suojella vielä kehitysvaiheessa olevia teollisuudenalojaan, jotka kokivat jo kovia kolauksia, kun maat liittyivät WTO:hon ja raottivat markkinoitaan.
Rudi Dicks Etelä-Afrikan ay-kongressista COSATUsta arvioi, että neuvottelijat ovat epäonnistuneet kehitysmaiden aseman huomioimisessa.
Hänen mukaansa tekstiilien tullimaksujen alentaminen Etelä-Afrikassa johti 126 000 työpaikan menettämiseen vuosien 1995 ja 2006 välillä. Leikkauksista kärsivät etenkin naiset, joita oli 70 prosenttia työntekijöistä.
Filippiinien kokemukset ovat hyvin samanlaiset: Maan tekstiili- ja vaateteollisuuden yritykset ovat vähentyneet kaupan osittaisen avaamisen myötä 1990-luvun alusta 250 yrityksestä viiteen. Brasiliassa kaupan avaamisesta kärsisivät etenkin vaate- ja autoteollisuus.
Brasilian ay-liikkeen edustaja Alexandre de Feitas Barbosa muistutti neuvottelijoita siitä, että 60 prosenttia maailman teollisuustyöpaikoista on kehitysmaissa.