Uutinen

Ay-liike aloittaa kampanjan kehitysyhteistyön puolesta

Juha Rekola
5.2.2001

(STT) SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd.) ja arkkipiispa Jukka Paarman syksyllä esittämä vetoomus kehitysyhteistyön puolesta poikii ay-liikkeen piirissä laajan nimenkeräyskampanjan.

Suomen Ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen (SASK) ajamaan kampanjaan on liittymässä ainakin SAK:n ja STTK:n keskeisiä ammattiliittoja. Mukaan halutaan myös Akava. SASK:n hallitus päätti kampanjan aloittamisesta maanantaina.

Ihalainen ja Paarma vaativat syksyllä SASK:n solidaarisuuspäivillä Suomen Kehitysyhteistyövarojen nostamista asteittain YK:n suosittamalle tasolle. Vaikka kehitysyhteistyömäärärahat ovat viime vuosina hieman nousseet, Suomi avustaa kehitysmaita selvästi vähemmän kuin 10 vuotta sitten. Tänä vuonna määrärahojen osuus on 0,32 prosenttia bruttokansantuotteesta eli sama kuin 1980-luvun puolivälissä.

Ay-liikkeessä poikkeuksellinen nimenkeräyskampanja on tarkoitus viedä ammattiosastoihin ja työpaikkatasolle. Kirkon järjestöjen ja seurakuntien on määrä käynnistää oman kampanjansa. Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan on puolestaan tarkoitus saada myös muita kansalaisjärjestöjä mukaan.

SASK:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Kehälinnan mukaan kampanjan kärki kohdistuu poliittisiin päättäjiin ja etenkin maan hallitukseen. Lipposen hallituksen viisi vuotta sitten tekemä periaatepäätös kehitysyhteistyömäärärahojen nostamisesta 0,4 prosenttiin ei ole toteutunut.

Ay-liike toteuttaa oman kampanjaosuutensa kevään aikana, jolloin mahdollisista jatkotoimista voitaisiin päättää SAK:n edustajakokouksessa toukokuussa.