Uutinen

Augusto Pinochet kuoli joutumatta tuomiolle

Chilen entisen diktaattorin kuolema merkitsi monille uuden ajan alkua.
Jaana Kanninen
12.12.2006
Chile Pinochetin jälkeen (Kuva: Luis Baudrand) Kansaa ryntäsi kadulle diktaattorin kuolinuutisen jälkeen (Kuva: Luis Baudrand)

SANTIAGO -- Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet kuoli sunnuntaina 10. joulukuuta viikko sen jälkeen kun hänet oli viety sairaalaan sydänkohtauksen vuoksi. Hän täytti marraskuussa 91 vuotta.

Muutama minuutti sen jälkeen kun hänen kuolemastaan oli ilmoitettu, tuhannet chileläiset ryntäsivät kaduille, alkoivat laulaa ja tanssia. Monille diktaattorin kuolema merkitsi uuden ajan alkua.

Chile Pinochetin jälkeen 3 (Kuva: Luis Baudrand) Kansanjuhla vai mielenosoitus? (Kuva: Luis Baudrand)

Tiedotusvälineet puhuivat mielenosoituksista. Mutta chileläisten esiintyminen kadulla kertoi enemmänkin spontaanista riemusta, karnevaalimaisesta kansanjuhlasta. Poliisi vastaanotti juhlijat presidentinlinnan edessä vesitykein ja kyynelkaasuin.

Tunnustus marraskuussa

Chile Pinochetin jälkeen 2 (Kuva: Luis Baudrand)Salvador Allenden muisto elää. (Kuva: Luis Baudrand)

Kuolema pelasti Pinochetin maallisten tuomioistuinten tuomiolta. Pinochet johti sotilasvallankaappausta syyskuun yhdestoista päivä vuonna 1973. Seitsemäntoista vuotta kestäneen diktatuurin aikana poliittisia vastustajia vainottiin, heitä murhattiin ja kidutettiin. Diktatuuri päättyi vuonna 1990, mutta vasta viime vuosina Pinochetia vastaan on nostettu syytteitä ihmisoikeusrikoksista.

Oikeudenkäynnit ovat edenneet äärimmäisen hitaasti, niin että sadoista kanteista vain viisi tapausta ehti tuomioistuimeen asti. Niistä neljä koski ihmisoikeusrikoksia, yksi talousrikoksia. Ensimmäistä tuomiota odotettiin aivan näinä aikoina. Jos Pinochetin sydän olisi vielä hiukan aikaa kestänyt, hän olisi tullut tuomituksi omien maanmiestensä edessä.

Pinochet itse sanoi vielä diktaattorina ollessaan, "ettei yksikään lehti liikahda Chilessä ilman että hän sitä liikuttaa". Myös oikeudenkäyntien aikana ilmi tulleet tiedot kertoivat selvästi, että Pinochet oli äärimmäisen tietoinen ihmisoikeusrikoksista ja vastuussa niistä. Silti chileläinen oikeuslaitos ei pystynyt tuomitsemaan häntä hänen eläessään. Tarvittiin espanjalainen voimakastahtoinen tuomari, ennen kuin oikeudenkäynnit Pinochetia vastaan pääsivät edes alkamaan kotimaassa Chilessä.

Jos Baltasar Garzón ei olisi vaatinut Pinochetin pidättämistä, kun hän oli lääkärihoidossa Lontoossa vuonna 1998, oikeudenkäynnit tuskin olisivat edes päässeet alkuun Chilessä.

Kuin aavistaen kuolemansa lähestyvän Pinochet teki viimeisen tunnustuksen syntymäpäivänään, marraskuun 25. päivä. Hänen vaimonsa Lucía Hiriart Pinochet luki heidän kotinsa parvekkeelta miehensä tiedonannon. Siinä Pinochet sanoo ottavansa täyden vastuun kaikesta, mikä tapahtui hänen diktatuurinsa aikana. Jo seuraavassa lauseessa hän kuitenkin sanoi tehneensä kaiken maansa parhaaksi. Hän sanoi pelastaneensa isänmaansa vielä pahemmalta: vasemmistolaiselta hallinnolta. Chilessä hänen "tunnustukseensa" ei paljon kiinnitetty huomiota.

Maine meni myös omien keskuudessa

Pinochet kuoli kaikesta huolimatta tuomittuna miehenä, sillä suuri osa kansaa oli hänet tuominnut. Elämänsä viimeisinä vuosina hän menetti jopa omiensa kannatusta oikeudessa tulleiden paljastusten vuoksi. Ne tiedot eivät koskeneet tuhansien ihmisten murhia tai kymmenien tuhansien ihmisten kiduttamista maan kidutuskeskuksissa.

Omiensa keskellä Pinochetin maine meni hänen talousrikostensa vuoksi. Vähä vähältä alkoi paljastua, kuinka Pinochetin perheen liiketoimet kytkeytyivät ase- ja huumekauppaan.

Pinochetin kuoleman vuoksi suurin osa oikeudenkäynneistä keskeytyy. Mutta talousrikosten tutkimukset jatkuvat, sillä niihin kytkeytyy koko diktaattorin perhe.