Uutinen

AU: Afrikan terveydenhuolto ei saa olla avunantajien varassa

Afrikan valtiot käyttävät keskimäärin 3-10 prosenttia budjeteistaan terveydenhuoltoon. Vuonna 2001 sovittu tavoite on vähintään 15 prosenttia, muistutettiin Afrikan unionin terveysministerien kokouksessa.
Sanna Jäppinen
11.4.2007

"Yritämme olla terveydenhuollon suhteen riippumattomampia avunantajista. Meidän täytyy suunnata vähintään 15 prosenttia budjeteista terveydenhuoltoon, mutta vain harva maa on näin tehnyt", Botswanan terveysministeri Sheila Tlou totesi Mail and Guardian -lehden mukaan. Tlou puhui Afrikan unionin terveysministerien kokouksessa Johannesburgissa 10. huhtikuuta.

Afrikan valtiot sopivat jo vuonna 2001 yhteisestä 15 prosentin tavoitteesta, mutta keskimäärin terveydenhuoltoon suunnataan edelleen vain noin 3-10 prosenttia budjeteista, AU:n sosiaaliasioista vastaava komissaari Bience Gawanas kertoi.

AU:n komission puheenjohtaja Alpha Konore totesi, että terveydenhuollon tilan parantamiseksi Afrikan on pidettävä huolta siitä, että "raaka-aineista saadaan korkeampi hinta, tuhoisat sodat lopetetaan ja estetään rahan laiton virta maanosasta". Myös eri maiden kirjavat terveydenhuolto-ohjelmat olisi syytä yhdenmukaistaa.

Yhtenä konkreettisena parannuskeinona kehnoon tilanteeseen terveysministerit näkevät lääkkeiden valmistuksen lisäämisen Afrikassa. Nykyään maanosa on erittäin riippuvainen tuontilääkkeistä.

Mistä työntekijöitä?

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Margaret Chan muistutti huhtikuun alussa, että kehitysmaissa - erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasian maaseudulla - on akuutti työvoimapula terveydenhuoltoalalla. YK:n vuotuisen terveysraportin mukaan tarvetta olisi yli neljälle miljoonalle työntekijälle, Reuters uutisoi.

Afrikan terveydenhuollon katastrofaalista tilaa kuvaa se, että siellä työskentelee vain kolme prosenttia maailman terveydenhuoltohenkilökunnasta, vaikka maanosaan kohdistuu 25 prosenttia tautien taakasta.

Alan koulutukseen panostaminen ei välttämättä helpota ongelmaa, sillä kehitysmaiden kehnosti palkatut  lääkärit ja hoitajat suuntaavat teollisuusmaihin rahakkaampiin töihin.

Chanilla ei ole ratkaisua aivovuotoon, sillä "ihmisillä on vapaus liikkua parempien mahdollisuuksien perässä".

Chanin mukaan kehitysmaiden tarpeet voitaisiin kuitenkin ottaa paremmin huomioon lääketutkimuksessa ja -kehittelyssä, sillä nykyään lääketeollisuus on suunnattu rikkaille, Reuters kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta