Uutinen

AU: Afrikan kehitys vaatii panostusta tieteeseen - ja naisiin

Tiedettä ja teknologiaa ei pidä enää ajatella harvoja hyödyttävänä elitisminä, vaan ne on saatava palvelemaan köyhiä ja kehitystä. Tähän tarvitaan naisia, todettiin AU:n konferenssissa Etelä-Afrikassa.
Sanna Jäppinen
4.9.2007

"Meidän on puututtava rakenteellisiin hidasteisiin, jotka estävät tieteen ja teknologian saavutuksia hyödyttämästä köyhiä", totesi Etelä-Afrikan varapresidentti Phumzile Mlambo-Ngcuka puhuessaan Afrikan unionin elokuun lopussa pidetyssä konferenssissa. Teemana oli erityisesti naisten, tieteen ja maanosan kehityksen suhde, Bua News kirjoittaa.

Mlambo-Ngcukan mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on edistytty melko hyvin YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluvassa päämäärässä tarjota kaikille lapsille peruskoulutus vuoteen 2015 mennessä: koulua käyvien lasten määrä nousi 57 prosentista 70 prosenttiin vuosina 1999-2005. Erityisesti toisen asteen koulutuksessa ero tyttöjen ja poikien osallistumisessa on edelleen kuitenkin selvä kuilu.

Sukupuolten väliset erot kasvavat entisestään, kun nuoret miettivät jatkokoulutusta Mlambo-Ngcuka kaipasi matematiikan, luonnontieteiden sekä tieto- ja viestintäteknologian riisumista turhasta mystiikasta ja ennakkoluuloista, kuten että niitä opiskelevat vain poikkeuslahjakkuudet tai - miehet. Unescon tilastojen mukaan alle kolmannes Afrikan tutkijoista on naisia.

"Afrikan kehitystä maanosana ei voida erottaa naisten kehityksestä, koulutuksesta ja tasa-arvosta", Mlambo-Ngcuka muistutti. Hänen mukaansa ei vielä riitä, että luonnontieteet kiinnostavat yhä useampia opiskelijoita, vaan on myös saatava opiskelijat ymmärtämään, kuinka heidän alansa voi koitua kaikkien hyödyksi.

Konferenssissa päädyttiin jatkamaan keskustelua naisten ja tieteen yhyttämistä kutsumalla lähitulevaisuudessa koolle eri maiden naistutkijoita, jotta nämä voivat puolestaan edistää asiaa omissa maissaan, The Herald kirjoittaa. Naistutkijoiden joukosta on myös tarkoitus nostaa esiin roolimalleja rohkaisemaan afrikkalaistyttöjä uravalinnoissa.

Lisää tietoa aiheesta