Uutinen

AU: Afrikan infrastruktuuriin kaivataan 250 miljardia dollaria

Afrikan unionin talouskomissaarin mukaan mantereen on mahdotonta selvitä liikenteen, vesihuollon ja energiantuotannon kehittämisestä ilman rikkaiden valtioiden apua.
Janne Hukka
14.6.2006

Afrikan unionin talouskomissaari vetoaa länsimaihin mantereen perusinfrastruktuurin kehittämiseksi. Komissaari Maxwell Mkwezalamban arvioiden mukaan tarvittava 250 miljardin dollarin (200 miljardin euron) sijoitus Afrikan vesihuollon, liikenteen ja energiantuotannon rakentamiseen on mahdoton haaste mantereen pienille kansantalouksille.

Mkwezalamba painotti puheessaan Euroopan, Afrikan, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueiden valtioiden talouskokouksessa kesäkuun alussa, että Afrikan kehittäminen ei tule olemaan mahdollista ilman laajamittaista ja kattavaa rahoitussuunnitelmaa infrastruktuurin parantamiseksi.

"Tässä tehtävässä ensisijainen vastuu lepää Afrikan valtioiden harteilla, ja niiden tulee yhdistää voimavarojaan lisäämällä yhteistyötä sekä takaamalla mahdollisuus vapaaseen kauppaan maiden välillä", Mkwezalamba sanoi.

Komissaari arvioi perusinfrastruktuurin rakentamiseen tarvittavan rahamäärän olevan viidestä kuuteen prosenttia koko mantereen vuotuisesta kansantuotteesta.

"Afrikan valtioiden rahoituskyky ei riitä välttämättömien tavoitteiden saavuttamiseen", hän totesi.

Hän pyysikin kaikkia kehitysyhteistyökumppaneita, erityisesti EU:ta ja kansainvälisiä järjestöjä, ottamaan aktiivisesti osaa mantereen infrastruktuurin kehittämiseen.

Lisää tietoa aiheesta