Uutinen

Attac-järjestö rantautuu myös Suomeen

Johan von Bonsdorff
16.1.2001

Loppiaisena perustettiin Tukholmassa Ruotsin ATTAC-liikkeen valtakunnallinen organisaatio Työväen Sivistysliiton ABF-talossa. Kokouksen tunnuksena oli "En annan värld är möjlig" (toisenlainen maailma on mahdollinen). Toista tuhatta ihmistä osallistui ensimmäiseen seminaaripäivään, sisäänpääsyä jonotettiin vielä myöhään iltapäivällä. Saleissa istui vihreähiuksisia nuoria ja valkohiuksisia työväenliikkeen opintopiiriveteraaneja vierekkäin - nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja, läheltä ja kaukaa, yhteiskunnan eri alueilta.

Kuva: Johan von Bonsdorff
Bim Clinell

- Tämä liike on vastaus ihmisten tuntemaan voimattomuuteen, sanoo Bim Clinell, journalisti jonka kirjanen ATTAC-liikkeestä on ehtinyt lyhyessä ajassa jo viidenteen painokseen. Hallitusten "säästöpolitiikka", valuuttaliikkeiden vapauttaminen, pääoman lisääntynyt ylivalta ja yksityisen voitontavoittelun nostaminen yhteisen hyvinvoinnin edelle ovat luoneet sosiaalisen tilauksen, johon perinteinen parlamentarismi ei ole kyennyt vastaamaan. ATTAC-liike nähdään nyt ilmeisesti mahdollisuutena kääntää kehitystä, asettaa jälleen ihmisten edut osakepääoman voittojen edelle.

ATTAC lähti liikkeelle Ranskassa kolme vuotta sitten ja toimii jo 20 maassa. Ruotsissa se on puolessa vuodessa - ensimmäinen huomiota herättänyt seminaari järjestettiin viime heinäkuussa - vakiinnuttanut asemansa julkisuudessa, jossa vielä viime kesänä (Seattlen ja Prahan mielenosoituksiin viitaten) se haluttiin nähdä "väkivaltaisena", jopa "terrorismia suosivana" liikkeenä. Nyt ATTACia tervehdittiin laajasti, maan hallitusta myöten, uutena kansalaisjärjestönä, jonka kautta ihmisten huoli ja tyytymättömyys viime vuosina vallinnutta uusliberalistista globalisaatiokehitystä kohtaan voisi kanavoitua yhteiskunnalliseksi toiminnaksi.

Ruotsin ATTAC-liike ajaa valuuttaliikkeiden verotusta ns. Tobin-veron pohjalta. Sen lisäksi se kannattaa mm. köyhien maiden velkojen mitätöimistä, kehitysavun lisäämistä ja veroparatiisien lakkauttamista. Ruotsalaisena erikoisuutena vastustetaan eläkerahoilla käytävää osakekauppaa, johon jokaisen ruotsalaisen on uuden eläkejärjestelmän mukaan pakko osallistua.

Kuva: Johan von Bonsdorff
Ruotsin Attac-järjestön perustamiskokouksessa puhuivat Ruotsin kauppaministeri Leif Pagrotsky ja Ranskan Attacin edustaja Pierre Tartakowski.

Ruotsin ATTAC-liikettä johtamaan valittiin 15-henkinen valtakunnallinen "yhteinen työryhmä". Tämän lisäksi järjestöllä on mm. "tieteellinen neuvosto". Useilla kymmenillä paikkakunnilla toimivat paikallisyhdistykset, työryhmät ja verkostot voivat valita vapaasti toimintamenetelmänsä ja erityistavoitteensa jäsentensä päätösten mukaisesti. ATTAC hyväksyy vain henkilöjäseniä. Yhteisenä aatepohjana on ATTAC-liikkeen periaatejulistus, joka on luettavissa suomeksi osoitteessa http://www.attac.kaapeli.fi. Asiasta kiinnostuneet voivat myös kirjoittaua Suomen attac-postituslistan jäseniksi.

Ruotsin ATTAC sitoutuu hyvin selkeästi säännöissään väkivallattomuuden periaatteeseen kaikessa toiminnassaan. Perustamiskokouksen jälkeistä mielenosoitusta Sergelin torilla hallitsivat teatteri, musiikki ja ruohonjuuritasolla jaettava informaatio ja keskustelu.

Liike on nyt rantautumassa myös Suomeen. Jo viime vuonna alkoi Turussa Folkets Bildningsförbund -sivistysjärjestön toimesta nimienkeruu ATTAC-yhdistyksen perustamiseksi. Ensimmäinen kartoituskokous on 24. tammikuuta Suomen elintarviketyöläisten liiton tiloissa osoitteessa Siltasaarenkatu 6.