Uutinen

Asiantuntijat: yksityinen raha ei korvaa julkista tukea

Yksityisen sektorin kiinnostus kehitysyhteistyöhön kasvaa. Valtioiden vastuuta se ei kuitenkaan vähennä, asiantuntijat muistuttivat YK:n seminaarissa.
Eeva Eronen
27.2.2008

Vaikka kehitysyhteistyöhön suuntautuvat yksityisen sektorin lahjoitukset kasvavat, ne eivät voi ikinä korvata valtioiden apua, asiantuntijat arvioivat alkuviikosta YK:n talous- ja sosiaalineuvoston ECOSOCin konferenssissa. Asiasta uutisoi esimerkiksi BBC.

Viime viikolla julkaistu OECD:n tutkimus paljastaa, että yksityisen sektorin, esimerkiksi yritysten ja säätiöiden, yhteenlaskettu apu kohosi 14,6 miljardiin dollariin vuonna 2006. Korotusta vuotta aiempaan kertyi 3,1 miljardia.

Samaan aikaan OECD jäsenmaiden hallitukset kiristelivät kehitysyhteistyöhön suunnattuja varoja 4,5 prosentilla 104,5 miljardiin dollariin.

YK:n apulaispääsihteeri Asha-Rose Migiro sanoi, että YK:ssa ollaan iloisia yksityisten lahjoittajien heräämisestä, jota järjestössä pidetään "universaalien ja yleisinhimillisten arvojen, kuten oikeudenmukaisuuden, reiluuden ja myötätunnon ruumiillistumana".

Kiitoksien päälle asiantuntijat, esimerkiksi YK:n vuosituhattavoitteiden arkkitehti, ekonomisti Jeffrey Sachs painottivat, ettei yksityisen sektorin voi ajatella tukevan valtioita niiden lupausten täyttämisessä.

Jachs arvioi BBC:lle, että yritykset voivat olla parhaiten apuna köyhyyden vähentämisessä tarjoamalla teknistä apua esimerkiksi vaarallisten tautien nitistämiseen tai tekniikan levittämiseen.

Konferenssin tarkoitus oli parantaa YK:n ja liike-elämän yhteistyötä. Tapahtumaan oli kokoontunut yli 200 elinkeinoelämän ja säätiöiden edustajaa.

Lisää tietoa aiheesta