Uutinen

Asiantuntijat: Kehitysmaissa mielenterveyden hoito on kehnoa

Köyhissä maissa jopa 90 prosenttia mielenterveysongelmista kärsivistä ihmisistä jää ilman kunnollista hoitoa, todetaan The Lancet -lehdessä.
Sanna Jäppinen
5.9.2007

Vuosittain 30 prosenttia maailman väestöstä kärsii jonkinasteisesta henkisestä sairaudesta. Mielen sairaudet ovat yleisempiä kuin esimerkiksi syöpä tai sydänvaivat, muistutettiin lääketieteellisen The Lancet -lehden järjestämässä tilaisuudessa, jossa esiteltiin lehden artikkelisarjaa mielenterveyden tilasta maailmanlaajuisesti.

Vauraissakin maissa mielenterveysongelmista kärsivistä lähes kaksi kolmannesta jää vaille asianmukaista hoitoa, ja köyhissä maissa määrä nousee jopa 90 prosenttiin.

Lähes kolmanneksessa maailman valtioista ei ole esimerkiksi varattu minkäänlaista erillistä budjettia mielenterveydelle - vaikka esimerkiksi valtaosa vuosittain tehtävistä 800 000 itsemurhista tapahtuu köyhissä maissa, asiantuntijat toteavat.

Kehitysmaissa mielenterveysongelmien taustalla ovat usein konfliktit, köyhyys ja muut sairaudet, ja jollei hoitoa pystytä tarjoamaan nyt, odottavat tulevaisuudessa vielä suuremmat ongelmat.

Hoitomuotoja on, asennetta kaivataan

Joissakin köyhissä maissa mielisairaudesta kärsivän hoitona on edelleen lähinnä puuhun kytkeminen tai häkkiin telkeäminen, The Lancetissa todetaan. Ja vaikka parempaa hoitoa haluttaisiin, ei perheillä usein ole varaa sellaiseen.

Lehti ei tyydy esittelemään maailman tilaa, vaan sen mielenterveyden asiantuntijoista kokoama ryhmä, The Lancet Global Mental Health Group, vaatii päättäjiä ryhtymään toimiin.

Asiantuntijat peräävät hallituksilta ennen muuta asennemuutosta ja mielenterveysongelmien vakavuuden ja laajuuden myöntämistä. Samalla he muistuttavat, että esimerkiksi masennuksen hoitoon on olemassa köyhiin maihin soveltuvia kustannustehokkaita hoitomuotoja, kuten edulliset lääkkeet ja ryhmäterapiat.

Edullisista hoidoista saadaan parhaita tuloksia, jos ne pystytään linkittämään yleiseen terveydenhuoltoon, muistuttaa professori Vikram Patel London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopistosta.

Lisää tietoa aiheesta