Uutinen

ASEM-kokous alkaa Soulissa: protesteja odotettavissa

Juha Rekola
18.10.2000

Etelä-Korean pääkaupunki Soul valmistautui torstaina ottamaan vastaan Aasian ja EU:n johtajia.

Huippukokouksen aattona valmisteltiin ulkoministerien ja virkamiesten voimin kolmea päätösjulkilausumaa, joissa muun muassa tuetaan Korean rauhanprosessia, uuden WTO-kierroksen mahdollisemman nopeaa aloittamista, YK-järjestelmän vahvistamista sekä öljymarkkinoiden vakauttamista, kertoi STT. Esille otetaan nyt myös herkkiä asioita, kuten rikollisuus, huumeet ja ihmiskauppa.

Mielenosoituksia

Turvatoimet kokouksen ympärillä ovat massiiviset. Tuhannet poliisit ja sotilaat vartioivat konferenssikeskusta, jonka ympäristössä odotettiin perjantaina mielenosoituksia.Virallisen kokouksen kanssa rinnakkain järjestetään kansalaisjärjestöjen tapaaminen, jonka on määrä lähettää Asem-johtajille oma kannanottonsa globalisaation haitoista.

Jo perjantaina Suomeen palaava ulkoministeri Erkki Tuomioja pahoitteli, ettei itse ehtinyt tapaamaan rinnakkaiskokouksen osanottajia. Kepan puolesta Soulin kansalaisjärjestöfoorumiin osallistuu Mikael Rönkkö.Perjantaina kansalaisjärjestöt ovat kutsuneet koolle suuren mielenosoitusmarssin, johon odotetaan 20 000:ta osanottajaa. Muutamat radikaalit kansalaisjärjestöt aikovat järjestää mielenosoituksia konferenssikeskuksen lähistöllä, toivoen voivansa häiritä kokouksen sujumista. Viranomaiset ovat varustautuneet helikoptereilla ja vesitykeillä.

STT:n mukaan kolmisensataa ulkomaista aktivistia ei päässyt maahan ollenkaan, koska viranomaiset epäilivät heidän yrittävän lietsoa väkivaltaisuuksia.