Uutinen

Arkkipiispa Paarma pyytää puolustamaan kehitysyhteistyörahoja

Julkisuuteen kantautuneet tiedot hallituksen mahdollisista aikeista leikata kehitysyhteistyömäärärahoja saivat arkkipiispa Jukka Paarman vetoamaan suomalaisiin.
Esa Salminen
14.8.2009

"Moni on jo aiemmin tehnyt paljon sen eteen, että tekisimme velvoitteidemme mukaisen osuuden globaalin köyhyyden poistamiseksi. Vetoan kuitenkin jälleen ihmisiin tämän tavoitteen saavuttamiseksi", Paarma lausuu tiedotteessaan.

"Me tiedämme, että ei ole oikein jättää ihmisiä kuolemaan. Ihmisyytemme mitataan etenkin vaikeina aikoina. Talouskriisi on ollut erittäin tuhoisa myös kehitysmaissa. Lisäksi ilmastonmuutos vaatisi meitä pikemminkin lisäämään panostamme kuin vähentämään sitä."

Suomalaisista 88 prosenttia on arkkipiispan kanssa samaa mieltä siitä, että teollisuusmaiden tulisi auttaa kehitysmaita, selvisi ulkoministeriön tilaamassa mielipidemittauksessa heinäkuussa.

Arkkipiispa Paarma antaa tunnustusta hallituksen aiemmille päätöksille, mutta ilmaisee tuoreen huolensa suunnan muuttumisesta: "Arvostan hallituksen aiempaa selkeää linjaa nostaa kehitysyhteistyömäärärahoja, mutta olen erittäin huolestunut budjettineuvotteluista tulleista tiedoista."

Paarman kuvaamaa aiempaa linjaa edustaa muun muassa valtionvarainministeriön budjettiesitys, jonka mukaan kehitysyhteistyövaroja oltiin kasvattamassa suunnitelmien mukaan taantumasta huolimatta.

Hallitusryhmien puheenjohtajien neuvotteluissa on kuitenkin tiettävästi pohdittu kehitysyhteistyövarojen pienentämistä. Turun Sanomien haastattelussa 14. elokuuta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen myös esitti huolensa siitä, että pakolaismenoja yritetään koplata osaksi kehitysyhteistyövaroja.

"Euromääräisesti kehitysyhteistyövarat laskisivat reilusti alle tämänvuotisen", Väyrynen valitteli Turun Sanomille.

Lisää tietoa aiheesta