Uutinen

Aristide lupasi uudet vaalit Haitilla

Kent Wilska
5.6.2001

Haitin presidentti Jean Bertrand Aristide myöntyi järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi vuonna. Järjestettävien vaalien päivämäärää ei kuitenkaan vielä julkistettu eilen. Haitin hallitus taipui vihdoin Amerikan valtioiden järjestön OAS:n painostuksen edessä. OAS on etsinyt tuloksetta ratkaisua Haitin poliittiseen kriisiin viime syksystä. Viime viikolla OAS:n neuvottelukuntaa Haitilla johtaneen järjestön pääsihteeri César Gavirian mukaan tämä on viimeinen mahdollisuus etsiä sopua tai maa joutuu uudestaan kansainvälisen saarron kohteeksi.

Haiti elää pitkälti ulkomaisen avun turvin. Eristäytyminen veisi läntisen pallonpuoliskon köyhimmän maan yhä tukalampaan asemaan. Noin 60 - 80 prosenttia Haitin väestöstä elää köyhyydessä ja työttömiä on runsaasti yli puolet maan työväestöstä. Haiti oli edellisen kerran kansainvälisessä taloussaarrossa vuosina 1991 - 1994, jolloin maata hallitsi Raoul Cedrasin johtama sotilasjuntta.

Aristiden lupaus uusista vaaleista on avaus maan poliittisen umpisolmun ratkaisemiseksi. Haiti on ollut halvaustilassa vuoden 1997 keväästä poliittisten erimielisyyksien ja vaalivilppien seurauksena. Maan talous on pysähdyksissä ja valtion instituutiot pitkälti toimintakyvyttömiä. Haitin oppositio ei tunnusta helmikuussa valtaan nousseen Aristiden hallitusta, vaan se on nimittänyt maalle oman presidenttinsä. Oppositio on vaatinut vuoden 2000 toukokuun parlamenttivaalien sekä marraskuun presidentin vaalien uusimista. Myös OAS tulkitsi edellisten vaalien ääntenlaskennan maan vaalilain vastaiseksi. Vain viisi prosenttia maan äänioikeutetuista kävi uurnilla marraskuussa valitsemassa Aristidea presidentiksi.

Haitin tilanne on yksi Costa Ricassa parhaillaan käynnissä olevan OAS:n yleiskokouksen keskeisimpiä teemoja.