Uutinen

Argentiinan presidentti yllyttää boikotoimaan Shelliä

Argentiinan presidentti Néstor Kirchner kehottaa kansalaisia boikotoimaan Royal Dutch/Shell -öljy-yhtiötä, koska sen tekemät hinnankorotukset ovat hänen mielestään aiheettomia.
Marcela Valente
14.3.2005

IPS -- "Argentiinalaisten ei tarvitse ostaa Shelliltä mitään. Yhdistäkäämme voimamme ja olkaamme ostamatta heiltä edes yhtä öljykannullista, jotta he tajuavat, että me emme enää suostu tällaiseen", presidentti Kirchner yllytti argentiinalaisia maaliskuun toisella viikolla.

Brittiläis-hollantilainen Shell oli sitä ennen ilmoittanut korottavansa polttoaineiden hintoja. Argentiinassa 2,6-4,2 prosenttia. Perusteluna on öljyn hinnan nousu maailmanmarkkinoilla. Kilpailevat yhtiöt eivät toistaiseksi ole nostaneet hintojaan.

Argentiinan kuluttajavalistuskeskuksen johtaja Sandra Andrada pitää Kirchnerin yllättävää vetoa "kypsänä strategiana", joka sopii vapaaseen markkinatalouteen. "Meille ei kerrottu asiasta etukäteen, mutta päätös on meistä hyvin ajoitettu, koska se toimii varoituksena muille yhtiöille", hän sanoo.

Päätös sai tukea myös ammattiyhdistysliikkeestä. Se muistuttaa, että hinnankorotusten perusteeksi ei voi esittää palkkojen nousua, koska argentiinalaisten ostovoima on yhä 15 prosenttia pienempi kuin ennen vuoden 2001 lopulla tapahtunutta talousromahdusta.

Hallitus pelkää, että polttoaineiden - samoin kuin naudanlihan ja rakennustarvikkeiden - hinnankorotukset kasvattavat elinkustannuksia tilanteessa, jossa puolet 37-miljoonaisesta väestöstä elää entuudestaan köyhyydessä.

Myös inflaation peikko nostaa päätään. Tämän vuoden ensineljänneksellä sen pelätään kirivän miltei yhtä korkealle kuin koko viime vuonna eli 3,7 prosenttiin. Moni argentiinalainen muistaa vielä hyperinflaatiot, joiden kanssa maa kamppaili 1990-luvun alkupuolella.

Kirchner on vakuuttanut, että inflaatiota ei päästetä valloilleen. Työttömien liike osoitti mieltään Shellin hinnankorotuksia vastaan yhtiön pääkonttorin edustalla Buenos Airesissa. Jos boikotti ei saa yhtiötä luopumaan korotuksista, liike uhkaa sulkea pääsyn sen huoltoasemille.