Uutinen

Argentiina ja Brasilia maksavat velkojaan etuajassa

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti 4. tammikuuta, että Argentiina on maksanut velkansa. Myös Brasilia on ilmoittanut aikeistaan maksaa velkansa sekä IMF:lle, YK:lle että Pariisin klubille.


Sanna Jäppinen
5.1.2006

Joulukuun puolivälissä Brasilia ja Argentiina ilmoittivat perä perään maksavansa velkansa IMF:lle etuajassa. Maat ovat olleet IMF:n suurimmat velalliset.

Myöhemmin joulukuussa Brasilia ilmoitti maksavansa vuoden alussa myös 135 miljoonan dollarin (noin 114 miljoonan euron) velkansa YK:lle ja  2,6 miljardin dollarin (noin 2,2 miljardin euron) velat rikkaimpien teollisuusmaiden muodostamalle Pariisin klubille, uutisoi The Daily Journal.

IMF ilmoitti 4. tammikuuta, että Argentiinan velat on nyt hoidettu. Velkasumma oli 9,6 miljardia dollaria (noin 8,1 miljardia euroa), Reuters uutisoi. Merco Pressin mukaan summa vastasi 8,8, prosenttia maan velkataakasta. Argentiinan velka on noin 66 prosenttia bkt:sta. Maan ollessa talouskriisin pohjalla vuonna 2002 velka oli 154 prosenttia bkt:sta.

BBC:n mukaan Brasilian on tarkoitus maksaa IMF-velkojaan seitsemän miljardin dollarin (noin 5,9 miljardin euron) edestä vuonna 2006 ja 8,4 miljardia dollaria (noin 7,1 miljardia euroa) vuonna 2007.

Kansainvälisten arvioiden mukaan velanmaksussa on kyse paitsi maiden parantuneesta taloudellisesta tilasta, myös nousevien kehitysmaiden halusta olla yhä itsenäisempinä toimijoina osa maailmantaloutta, todetaan Financial Timesissa.

Lisää tietoa aiheesta