Uutinen

Apua tarvitsevat myös Indonesian unohdetut uhrit

Mediassa pimentoon jääneille hyökyaallon indonesialaisille uhreille on avattu avustustili.
Jorma T. Mattila
31.12.2004

Indonesialaisia katastrofin uhreja ei ole juuri nähty eikä haastateltu suomalaisissa tiedotusvälineissä, jotka ovat toistaiseksi raportoineet lähinnä suomalaisten ja muiden länsimaisten turistien kohtalosta.

Tapaninpäivänä sattuneen merenalaisen maanjäristyksen keskipiste sijaitsi Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren luoteisrannikolla, Acehin maakunnan lähivesillä. Sumatran luoteisosissa asuu miljoonia indonesialaisia. Hyökyaalto hävitti sieltä kokonaan lukemattomia kyliä, joihin kukaan ei ole vielä päässyt edes laskemaan kuolleiden määrää. Indonesialaisten viranomaisten viimeisimmän arvion mukaan yksin Acehin maakunnassa on menehtynyt 50 000 - 80 000 ihmistä. Sadattuhannet elleivät miljoonat ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja elinkeinonsa.

Alueella tarvitaan lääkintähenkilökuntaa, lääkkeitä, puhdasta vettä, elintarvikkeita ja hätämajoitusta. Ensimmäiset indonesialaiset pelastustyöntekijätkin pääsivät Sumatran katastrofialueelle vasta keskiviikkona.

Suomessa asuvat indonesialaiset, suomalaiset Indonesian ystävät ja Indonesian Suomen suurlähetystö ovat yhdessä avanneet hyökyaallon indonesialaisille uhreille avustustilin. Kertyneet varat välitetään Indonesian ulkoministeriön kautta avustusorganisaatioille ja katastrofin uhreille Sumatran saarella.

Avustustili: Sampo 800014-71034018, vastaanottaja Indonesian Embassy/Dompet bencana alam, viesti "Katastrofirahasto"

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
BBC: Chaos hinders Aceh relief drive
Guardian: Stench of dead bodies is all around
AP: Indonesian Govt Advised To Lure Inevstors To Reconstruct Aceh
Guardianin kooste Aasian katastrofista