Uutinen

Apu köyhään Kambodzhaan lisääntyy

Timo Kuronen
18.6.2001

YK:n järjestämä vähiten kehittyneitä maita käsitellyt toukokuinen kokous ei tuonut suuria lupauksia etelän köyhimmille maille. Kuitenkin tällä viikolla yksi niistä, kaakkoisaasialainen Kambodzha, sai kuulla rahahanojen aukeavan.

Keskiviikkona 13.6. Tokiossa päättynyt paripäiväinen Kambodzha-avustajien kokous yllätti pääministeri Hun Senin iloisesti lupaamalla tämän johtamalle maalle kehitysapua seuraavaksi vuodeksi yhteensä 611 miljoonaa dollaria. Ennakkoon rahaa arvioitiin heltiävän 500 miljoonaa. Hun Sen kuvaili tunnelmia Japanin kansallisella pressiklubilla golf-termein: "Olemme saavuttaneet tavoitteen pikemminkin eaglen kuin paarin arvoisesti".

Ennakoitua suuremmaksi apupottia kasvatti muun muassa se, että kambodzhalaisille kansalaisjärjestöille myönnettiin erillinen, peräti 55 miljoonan dollarin summa. Valtion tyhjään kirstuun kilahtaa 556 miljoonaa, osa lahjamuotoisena apuna ja osa matalakorkoisina lainoina. Suurimman yksittäisen osuuden potista tarjoaa Japani, joka lupasi 118 miljoonaa. Kambodzhan avustajajoukko koostuu 22 maasta ja seitsemästä kansainvälisestä rahoituslaitoksesta.

Vuodesta 1999 lähtien teollisuusmaiden apu Kambodzhaan on ollut sidottuna uudistuksiin. Maan hallituksen nähdään ilmeisesti nyt toteuttavan lupauksiaan hyvästä hallinnosta, korruption kitkemisestä, sotilasmenojen pienentämisestä ja ulkomaisten yritysten toimintaedellytysten lisäämisestä. Myös Kambodzhan suostumus YK:n vaatimuksiin punaisten khmerien tuomitsemiseksi sotarikoksista lienee vaikuttanut avun kasvuun. Kuitenkin vielä viime vuonna puolustusmenot kattoivat noin 40 prosenttia hallituksen budjetista, kun taas koulutus- ja sosiaalimenojen olivat yhteensä vain puolet kyseisestä summasta.

Pitkän sisällissodan raunioittama maa on toipunut 1990-luvulta lähtien hitaasti. Useana vuonna yli kolmen prosentin vuotuinen väestönkasvu on ylittänyt kansantuotteen kasvun. Keskimääräinen kansantuote vuonna 2000 oli kutakin 12 miljoonaa kambodzalaista kohti 266 dollaria. Suurin osa fyysisen infrastruktuurin ja sosiaalisektorin kehittämisestä on tapahtunut kehitysavun turvin. Länsimaiden lisäksi Kiinasta on tullut merkittävä auttaja -- aiemmin Vietnamille myötämielinen hallitseva Kambodzhan Kansanpuolue CPP toivottaa nykyään avun tervetulleeksi kaikilta suunnilta. Vientituloja Kambodza saa lähinnä vaateteollisuudesta ja jonkin verran maataloustuotteista ja puutavarasta.