Uutinen

Apu ei kulje Somaliaan

Somaliaa uhkaa nälänhätä, sillä apua ei saada perille merirosvojen, kidnappaajien ja aseellisten yhteenottojen vuoksi
Najum Mushtaq
5.8.2008

IPS - Lähes puolet Somalian asukkaista - 3,5 miljoonaa ihmistä - on joulukuuhun mennessä hätäavun tarpeessa, järjestöt arvioivat. Tilanteesta tekee erityisen vaikean se, että avustusjärjestöjen toiminta on käynyt yhä vaarallisemmaksi ja ne ovat vetäneet kaikki ulkomaalaiset työntekijänsä pois maasta.

"Merellä avustuksia kuljettavat laivat joutuvat merirosvojen haltuun. Somalian teillä avustustyöntekijöitä ryöstetään ja kidnapataan. Autoilla on oltava aseellinen saattue ja niiltä peritään lukuisia lahjuksia aseellisten ryhmien tiesuluilla", kansainvälisen järjestön palveluksessa oleva somalialainen Abdullahi Musse kertoo maan tilanteesta.

Hänen mukaansa avustusjärjestöjen toiminta on erittäin vaarallista, eikä niillä on mitään takeita turvallisuudesta.

Kidnappaukset ovat yleisiä

Viime kuukausina avustusjärjestöjen työ on muuttunut lähes mahdottomaksi. Tänä vuonna, heinäkuun loppuun mennessä, on surmattu yhteensä 20 somalialaista ja ulkomaista avustustyöntekijää. 17 kidnapattua työntekijää oli vapautettu, mutta 13 oli vielä ryöstäjien hallussa.

Kaikki järjestöjen ja YK:n kansainväliset työntekijät ovat joutuneet lähtemään maasta taistelujen kiihdyttyä. Niitä käydään kapinallisten islamistiryhmien ja Etiopian tukeman Somalian väliaikaisen hallituksen joukkojen välillä. Molemmat osapuolet syyttelevät toisiaan iskuista avustustyöntekijöitä vastaan ja lupailevat heille suojelua.

Työntekijöiden kidnappaaminen on ammattimaista toimintaa, ja sitä rohkaisevat merirosvojen kaappaamien avustuslaivojen vapauttamiseksi maksetut korkeat lunnaat.

YK:lla ja yhdeksällä muulla kansainvälisellä järjestöllä on yhä toimisto pääkaupunki Mogadishussa, mutta niillä on palveluksessaan pelkästään paikallisia. Musse kertoi puhelimitse Mogadishusta, että myös somalialaiset työntekijät joutuvat iskujen kohteiksi ja avustustyö on pysähdyksissä.

Ihmiset pakenevat pakolaisleireille

Mogadishussa on 250 epävirallista pakolaisleiriä. Afogyessa 45 kilometrin päässä pääkaupungista leirejä on pari sataa. Ihmiset ovat paenneet sinne, koska paikka on paremmin avunantajien saavutettavissa.

YK:n mukaan kesäkuuhun mennessä 850 000 ihmistä oli paennut Mogadishusta ja joutunut kansainvälisen avun varaan.

Eteläisen ja keskisen Somalian maanviljelysseudut eivät ole saaneet sadetta tällä kaudella ja elintarvikepula on huutava. Aseellinen konflikti on pahin juuri tällä alueella.

Oxfam International -järjestö ennustaa Somaliaan nälänhätää, jollei ruoka- ja muuta humanitaarista apua saada lisättyä lähikuukausina.

YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa heinäkuussa pääsihteerin Somalian asioiden erityisedustaja Ahmed Ould-Abdalla vetosi sen puolesta, että Maailman elintarvikeohjelman WFP:n laivoille saataisiin kansainväliset saattueet ja avustustyöntekijöille turvallisemmat olot.

Ould-Abdalla ajaa kansainvälisten rauhanturvajoukkojen lähettämistä Somaliaan. Turvallisuusneuvoston sihteeristö esittelee Somalian tulevaisuutta koskevan suunnitelman elokuun puolivälissä.