Uutinen

Apec tukemaan maailmankauppaa ja turvallisuutta

APEC-huippukokouksen päätöslauselmassa vaaditaan WTO:n vapaakauppaneuvotteluiden jatkamista ja tuetaan Yhdysvaltain ajamaa turvallisuuspakettia.
Timo Kuronen
22.10.2003

BANGKOK -- Ennakko-oletusten vastaisesti Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudellisen yhteistyön järjestö APEC päätyi loppujulistuksessaan tiistaina kiirehtimään Maailman kauppajärjestö WTO:n kauppaneuvotteluita. Bangkokin julistuksessa sanotaan, että "APEC työskentelee kaikkien maatalouskaupan vientitukien sekä perusteettomien viennin esteiden ja rajoitusten poistamiseksi".

APECin nähtiin lähettävän vahvan viestin etenkin Euroopan unionille. Sanoman sisältö on, että WTO:n Doha-kierroksen neuvotteluiden on jatkuttava pikimmiten.

Vaikka APECin roolina on tähän mennessä ollut toimia lähinnä Tyynenmeren alueen keskustelukerhona, alueen maissa on kuitenkin puolet maailman väestöstä ja kaksi kolmannesta maailman varallisuudesta, joten sen painoarvo on suuri.

Päätöslauselma oli myös henkilökohtainen voitto WTO:n pääjohtajalle Supachai Panichpakdille, joka ei saanut kutsua APEC-kokoukseen.

Syyskuisen Cancunin WTO-kokouksen epäonnistuttua Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra halusi unohtaa koko kauppajärjestön ja keskittyä kahdenvälisiin ja alueellisiin vapaakauppasopimuksiin. Thaksin lienee jättänyt Supachain kutsumatta myös sisäpoliittisista syistä: Supachai on oppositiopuolueen vahvimpia ehdokkaita seuraavaksi Thaimaan pääministeriksi.

Lupaukset turvallisuudesta



Yhdysvaltain vahvan painostuksen vuoksi myös turvallisuuskysymykset ja terrorismin vastainen taistelu nousivat merkittävään rooliin Bangkokin APEC-kokouksessa.

21 maan johtajat sanoivat päätöslauselmassaan: "Me näemme, että ylikansallinen terrorismi ja joukkotuhoaseiden leviäminen ovat perustavanlaatuinen haaste APECin visiolle vapaista, avoimista ja kukoistavista talouksista. Niinpä olemme sopineet, että APEC ei ole vain taloudellista edistystä varten, vaan sillä on myös lisätehtävä kansalaisten turvallisuuden takaajana."

Julistuksessa onkin pitkä lista toimenpiteistä, joiden avulla alueen maat tulevat taistelemaan terrorismia vastaan. Monia APEC-maita ravisuttanut viimekeväinen SARS-epidemia mainitaan yhtenä mahdollisena uhkana alueen turvallisuudelle.

Lokakuun lopussa eläkkeelle siirtyvä Malesian pääministeri Mahathir Mohamad oli johtajista ainoa, joka kritisoi Yhdysvaltoja. Hän sanoi, että Malesia ei ole kiinnostunut näkemään APECia foorumina, jossa "sotilasliittoutumia" muodostetaan muita valtiota vastaan. Australian roolista hän sanoi: "Emme voi työskennellä sellaisen maan kanssa, joka toimii alueella kuten apulaissheriffi."

Isäntämaa Thaimaalle Yhdysvaltain presidentti George W. Bush lupasi viime sunnuntaina statuksen ei-NATO-liittolaisena. Tätä ennen status on Kaakkois-Aasiassa myönnetty vain Filippiineille. Lupaus tuli nopeasti sen jälkeen, kun Thaimaa oli syyskuussa päättänyt lähettää sotilaita Irakiin.

Kehitystä sodan ja kaupan sijaan



Vaikka Thaimaan hallitus vaati thaimaalaisia olemaan hyviä isäntiä ja perumaan mielenosoitukset kokouksen aikana, sunnuntaina noin tuhannen ihmisen kulkue osoitti mieltään Yhdysvaltain Irak-politiikkaa vastaan.

Kulkueen reitti oli sama kuin kolme vuosikymmentä aiemmin, jolloin vastustettiin Yhdysvaltain sotaa Vietnamissa. Maahanmuuttoviranomaiset ottivat valokuvia ulkomaalaisista aktivisteista, ja heidän oleskelulupansa tullaan tarkistamaan. Useiden satojen aktivistien, muun muassa Falungong-lahkon jäsenten, maahantulo estettiin jo etukäteen.

Parinkymmenen kansalaisjärjestön järjestämässä seminaarissa vaadittiin Thaimaan hallitusta edistämään kestävää kehitystä vapaakauppasopimusten sijaan. Seminaaripuhujien mukaan köyhyyttä ei voida poistaa kaupan ja investointien vapauttamisella, sillä se auttaa vain ylikansallisia ja kotimaisia suuryrityksiä.

Järjestöt aikovat seurata tarkkaan APECin aikana solmittuja investointipäätöksiä ja ehdotettuja vapaakauppasopimuksia.

"Erinomainen pikatie"



Thaimaa ja sen johto saivat kiitosta kokousjärjestelyiden erinomaisuudesta. Ruoka, juhlasalit ja kuninkaalliset ohjelmanumerot olivat näyttävässä asemassa huippukokouksen aikana. Myös median edustajille tarjottiin ilmaiset ruoat, paikalliset matkat ja jalkahieronnat.

Turvallisuusjärjestelytkään eivät lipsuneet: valtionpäämiehiä ja heidän seurueitaan suojasi peräti 20 000 poliisin ja vartijan joukko. Seuruiden käyttämät kadut suljettiin muulta liikenteeltä.

Meksikon presidentti Vicente Fox oli niin otettu nopeasta moottoritieyhteydestä lentokentältä hotelliin, että hän kiitti Thaimaan pääministeriä Bangkokin liikenneongelmien ratkaisusta ja ehdotti samanlaista pilareiden varassa olevaa pikatietä myös kotimaahansa.

Vaikka kaikki valtion virastot olivat kiinni kokouspäivien ajan, katujen sulkeminen autosaattueita varten puuroutti kaupungin normaalistikin kaaosmaisen liikenteen. Suuri osa kaupungin asukkaista hyväksyi kuitenkin tämän, sillä kyseessä oli maan etujen mukainen parhaiden kasvojen näyttäminen vieraille.