Uutinen

Apec-kokouksesta uutta puhtia WTO-neuvotteluihin

Aasian ja Tyynenmeren alueen maat antoivat Apec-kokouksessaan julkilausuman keskeytyneiden WTO-neuvottelujen jatkamiseksi. Myös G20-kokouksessa nähtiin toivoa neuvottelujen tulevaisuudelle.
Sanna Jäppinen
21.11.2006

Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudellinen yhteistyöjärjestö Apec antoi Vietnamissa pidetyn huippukokouksen päätteeksi 19. marraskuuta lausunnon, jossa vedotaan viime heinäkuussa lähinnä maatalouskaupan erimielisyyksiin keskeytyneiden Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvotteluiden jatkamiseksi.

Apecissa on mukana 21 valtiota, muun muassa Australia, Kanada, Chile, Kiina, Indonesia, Japani, Etelä-Korea, Meksiko, Uusi-Seelanti, Venäjä, Yhdysvallat, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Lausunnossa maat toteavat omalta osaltaan olevansa valmiita aukomaan neuvottelujen umpisolmuja keskeisissä kysymyksissä ja tekemään nykyisiä pidemmälle meneviä tarjouksia muun muassa maataloustukien ja teollisten tuotteiden tullien leikkauksissa sekä palvelujen kaupan avaamisessa.

WTO-neuvottelut olivat asialistalla myös G20-ryhmän maiden kokouksessa Melbournessa 18. marraskuuta. Paikalla olivat vauraimpien teollisuusmaiden sekä nousevien kehitysmaiden kuten Kiinan ja Intian valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat. Suomen valtiovarainministeri Eero Heinäluoma oli mukana EU:n edustajana.

Kokous vetosi sen puolesta, että vapaakauppaneuvottelut saataisiin uudelleen alkuun. Heinäluoman mukaan tähän on toiveikkuutta herättävissä määrin poliittista tahtoa, Heinäluoman verkkosivuilla todetaan.

Helsingin Sanomien mukaan EU odottaa aloitetta Yhdysvaltain suunnalta. "Kaikki seuraavat nyt Yhdysvaltain hallitusta. Jos se on valmis tekemään osansa, olen varma, että myös EU on valmis hoitamaan omat tehtävänsä", Heinäluoma totesi WTO-neuvottelujen jatkosta.

Lisää tietoa aiheesta