Uutinen

Annanin neuvonantaja: Afrikan peruttava velkansa yksipuolisesti

Jeffrey Sachsin mukaan Afrikan maiden pitäisi ryhtyä velanmaksulakkoon.
Janne Sivonen
6.7.2004

Jos rikkaat maat eivät kykene perumaan Afrikan valtioiden kestämättömiä velkoja, Afrikkalaisten tulisi lopettaa velanmaksu yksipuolisesti, katsoo YK:n pääsihteeri Kofi Annanin talousneuvonantaja Jeffrey Sachs.

"Velkojen maksuun ei ole rahaa. Jos he eivät peru velkojanne, ehdotan että te asetutte poikkiteloin ja perutte velkanne itse", sanoo Sachs BBC:n verkkosivuilla.

Sachs toteaa BBC:n mukaan, että jos velanmaksu jatkuu entisellään, Afrikka ei kykene puolittamaan velkojaan YK:n vuosituhatjulistuksen asettaman tavoitteen mukaisesti. Sachs toivoo, että 201 miljardin dollarin velkataakan harteiltaan karistavat afrikkalaiset voisivat käyttää velanhoitokuluista säästyvät rahat terveydenhoitoon, opetukseen, puhtaan juomaveden hankkimiseen, aids-työhön ja muihin sosiaalisiin tarpeisiin.

Sachs antoi kehotuksensa Afrikan unionin kokoontuessa Etiopian Addis Abebaan keskustelemaan suunnitelmasta köyhyyden ja aidsin voittamiseksi. Huippukokouksessa paljastettavan suunnitelman on tarkoitus aloittaa köyhällä ja konfliktien repimällä mantereella uusi aikakausi, ja sen rahoitus lienee kokouksen tärkeimpiä avoimia kysymyksiä.

Lisää tietoa aiheesta

BBC: Africa 'should not pay its debts'