Uutinen

Annan: markkinat auki ja velat pois

Mika Railo
14.5.2001

YK:n kolmanteen vähiten kehittyneiden maiden huippukokoukseen Brysseliin kokoontuneet kansalaisjärjestöt eri puolelta maailmaa kuuntelivat tyytyväisinä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin järjestöille pitämään puhetta. Kokouksen kansalaisjärjestöfoorumilla puhunut Annan vaati rikkailta mailta hyvin samanlaisia tekoja, kuin mitä järjestöt ovat omissa puheenvuoroissaan tuoneet esille.

Kuva: Mika Railo

Kofi Annan puhui Brysselin vanhaan Solvay-kirjastoon kokoontuneille
kansalaisjärjestöjen edustajille.Annan puuuttui muun muassa kansainvälisten rahoituslaitosten velkahelpotusohjelmien riittämättömyyteen. "Vielä velkahelpotusohjelmaan pääsyn jälkeenkin köyhät maat käyttävät enemmän rahaa velkojen kuin terveyden hoitoon", sanoi Annan puheessaan.

Kansainvälisten rahoituslaitosten, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuttarahaston niin kutsuttua HIPC-ohjelmaa on arvosteltu rajusti niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Ohjelma jättää muun muassa 18 vähiten kehittynyttä maata velkahelpotusten ulkopuolelle. HIPC lyhenne tulee sanoista heavily indebted poor country.

Markkinat auki kehitysmaille

Annan korosti myös rikkaiden maiden markkinoiden avaamisen tärkeyttä. Kehitysapu ei poista köyhyyttä, vaan köyhille maille on annettava mahdollisuus kehittää omaa talouttaan. Tämän takia teollisuusmaiden olisi poistettava tuontirajoituksia ja –tulleja, jotta etelän tuotteet pystyisivät kilpailemaan pohjoisen markkinoilla.

EU:n äskettäinen everything but arms –aloite, joka avaa markkinoita LDC-maiden tuotteille, on Annan mukaan hyvä, mutta riittämätön alku. Muut teollisuumaat, kuten Yhdysvallat, Kanada ja Japani olisi saatava yhtymään siihen.

Järjestöillä mahdollisuus vaikuttaa

Annan kiitteli myös kansalaisjärjestöjen runsaslukuisuutta kokouksessa. Kokokseen saapuneesta 600 järjestöstä noin 150 on kehitysmaista.

"Viime vuodet ovat osoittautuneet kuinka vaikutusvaltaisia kansalaisjärjestöt voivat olla. Eritysesti silloin kuin pohjoisen ja etelän järjestöt liittoutuvat. Jubilee 2000 ja jalkaväkimiinojen kieltämistä ajanut kampanja ovat tästä hyviä esimerkkejä", sanoi Annan.