Uutinen

Annan: G8:n lisäavusta toteutettu vasta 10 prosenttia

G8-maiden johtavat lupasivat vuonna 2005 lisätä kehitysapua 50 miljardilla dollarilla vuoteen 2010 mennessä. Vasta 10 prosenttia tavoitteesta on saavutettu, toteaa Kofi Annanin vetämä Afrikka-paneeli.
Sanna Jäppinen
26.4.2007

"Vuonna 2005 Gleneaglesissa tehdyt lupaukset taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta uhkaavat luhistua groteskiin vastuunvälttelyyn", totesi Afrikka-kampanjoinnistaan tunnettu muusikko Bob Geldof G8-maiden lupausten toteutumista seuraavan paneelin kokouksessa Berliinissä The Guardianin mukaan.

Rikkaimpien maiden ja Venäjän muodostaman G8:n huippukokouksessa vuonna 2005 johtajat sitoutuivat muun muassa nostamaan kehitysapua 50 miljardilla dollaria vuoteen 2010 mennessä ja kaksinkertaistamaan Afrikkaan suuntautuvan avun.

Seurantapaneelin (Africa Progress Panel, APP) perusti Gleneaglesin kokousta isännöinyt Britannian pääministeri Tony Blair kesällä 2006, ja sitä johtaa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan. Rahoittajana toimii it-miljardööri ja huomattavaa hyväntekeväisyyssäätiötä pyörittävä Bill Gates. Paneeli raportoi lisärahoituksen edistymisestä vuosittain sekä YK:lle että G8:lle.

Annanin mukaan 50 miljardin potista on toteutunut vasta 10 prosenttia. "Vuosi 2005 sujui hyvin, mutta jo vuonna 2006 luisuttiin alaspäin", hän huomautti. "Jolleivat ponnistelut avun kaksinkertaistamiseksi pian lisäänny, kohta on jo liian myöhäistä."

OECD:n kehitysapukomitean tilastot huhtikuun alussa kertoivat karun totuuden: kehitysapu laski ensimmäisen kerran vuosikymmeneen. Vuonna 2005 määrä oli 106,8 miljardia dollaria, vuonna 2006 103,9 miljardia.

Saksan puheet ja teot eivät kohtaa

Tony Blairin mukaan on jo saavutettu "huikeaa edistystä", mutta myöntää, että haastetta riittää paitsi avun kasvattamisessa myös kauppaneuvotteluissa sekä konfliktien selvittelyssä.

Huomattaviksi edistysaskeliksi Blair laskee muun muassa hiv/aids-hoidon kohentumisen sekä koulutusmahdollisuuksien parantumisen.

"Tiedämme, että edelleenkin aivan liian moni afrikkalainen kuolee turhaan: kuolema olisi estettävissä meidän avullamme", pääministeri toteaa tiedotteessaan.

G8:n puheenjohtajamaan Saksan liittokansleri Angela Merkel vakuutti Berliinissä, että Afrikka-apu tulee olemaan keskeisesti esillä myös kesäkuussa Heligendammissa pidettävässä huippukokouksessa.

"Olemme tehneet selväksi, että haluamme jatkuvuutta. Me etenemme siitä, mihin Gleneaglesissa jäätiin. Jollemme kiihdytä ponnistelujamme, emme saavuta tavoitteita", Merkel totesi Reutersin mukaan.

Merkelin komeita puheita voi verrata siihen, että hänen johtamansa vauras Saksa ei Oxfam-kansalaisjärjestön mukaan ole kehitysapubudjetissaan lähelläkään YK:n suosittamaa 0,7 prosentin bruttokansantulotasoa. Vaikka apu viime vuonna nousikin vajaan prosenttiyksikön verran vuodesta 2005, ei maa ole yltänyt edes lupaamalleen tasolle, Reuters kirjoittaa.

Britannia sen sijaan on onnistunut paremmin pysymään Gleneaglesin viitoittamalla nousujohteisella uralla. OECD:n tilastojen mukaan sen apu kasvoi vuodesta 2005 vuoteen 2006 hieman yli 13 prosenttia, ja maa on nyt toiseksi suurin yksittäinen avunantaja Yhdysvaltain jälkeen.

Lisää tietoa aiheesta