Uutinen

Anna aikaa -tapahtuma veti yleisöä ajan hengessä

Reilut 60 vapaaehtoista etsi tekemistä Kepassa, kun Anna aikaa järjestettiin toistamiseen.
Esa Salminen
25.1.2007

Anna Aikaa 2007: Jonna Juusola SPRJonna Juusola (oik.) esitteli Punaisen Ristin toimintaa lukuisille kiinnostuneille. (Kuva: Esa Salminen)

"Moi, voiko teidän kautta lähteä kehitysmaihin...", aloittaa nuori nainen Kepan Dialogi-kokoushuoneessa ensimmäisen pöydän ääressä. Heti ei onnista, sillä suurin osa järjestöistä etsii työvoimaa kotimaahan. Parin pöydän takaa löytyy mahdollisuuksia lähteä maailmallekin.

Anna aikaa järjestettiin toista kertaa 24. tammikuuta. Vajaa vuosi sitten tapahtuma veti viitisenkymmentä osallistujaa, tällä kertaa järjestökotiaan tai mielekästä tekemistä tuli etsimään 65 henkeä. Tunnelmaa siivitti egyptiläisen Aladin Abbasin akustinen arabimusiikki.

Järjestöissä neitsyitä ja konkareita

Anna Aikaa 2007: väkeä Tapahtuma keräsi Kepan ison salin täyteen järjestöjä ja tulevia aktiiveja. (Kuva: Esa Salminen)

Kaksikymmentä järjestöä sekä Kepasta Maailma kylässä -festivaali ja Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo esittelivät toimintamahdollisuuksia. Osa järjestöistä oli paikalla jo toista kertaa, noin puolet oli uusia yrittäjiä.

Etenkin pienille järjestöille muutamakin uusi aktiivinen jäsen on jo paljon, ja yksikin uusi ihminen voi saada paljon aikaan. Finnwid oli yksi viime vuoden Anna aikaa -tapahtuman voittajista.

"Pari aktiivia tuli mukaan, ja heistä yksi on jäänyt oikein aktiiviseksi. Se on jäsenmääräämme nähden valtava lisäys", kertoo Katariina Timonen.

Kolmea tuntia myöhemmin, kun tilaisuus on päättymäisillään Timonen hymyilee. "Ihan hyvin meni. Tosi monet tulivat kyselemään, ja luulen, että pari tyyppiä on ihan oikeasti tulossa mukaan toimintaan."

Nykypäivän aktivismiin kuuluu myös lyhytjänteisyys ja "aktivistishoppailu": etsitään kampanjoita ja tempauksia, joita on mielenkiintoista tehdä, mutta jotka eivät vaadi pitkäaikaista sitoutumista.

"Monikulttuurisuus vetää, samoin nuorisotyö - täälläkin oli keski-ikä selvästi alle kolmenkymmenen", selittää Suomen Punaisen Ristin nuorisotiimin jäsen Jonna Juusola, joka on paikalla ensimmäistä kertaa.

SPR:llä on ajan hengen mukaan tarjolla tempauksia, tänä vuonna teemalla "dare 2 care", uskalla välittää.

"Ystävänpäivänä vallataan vanhainkoteja ja maaliskuussa järjestetään rasisminvastainen viikko", Juusola kertoo. Varmoja uusia jäseniä Juusola sai iltapäivän aikana rekrytoitua viisi.

Myös vapaaehtoisia toisella kierroksella

Hetkittäin pöytien ympärillä on jopa tungosta, ja äänekäs sorina saa Kepankin pitkästä aikaa tuntumaan - kansalaisjärjestöltä.

"Tulin katsomaan, mitä täällä Helsingissä tapahtuu, kun olen aika noviisi...", kuuluu yhtäältä, toisaalla taas pöydän takaa ohjataan kyselijöitä bittivirran ääreen: "... ja sivuilta löytyy tietysti sit lisätietoa."

Anna Aikaa 2007: Elina MäkiläElina Mäkilä pääsi työvuoron lomassa tutustumaan Taksvärkin toimintaan. (Kuva: Esa Salminen)

Järjestöjen esittelijätkin kiertävät katsomassa toistensa esitteitä. Niin teki myös Elina Mäkilä, joka päivysti vähän aikaa Etelän vapaaehtoisohjelman tiskillä - Etvon toimintaan hän jäi mukaan oltuaan muutama vuosi sitten Thaimaassa vapaaehtoistyössä. Mäkilä on nyt toistamiseen Anna aikaa -tapahtumassa tutustumassa järjestöihin.

"Viime vuonna löysin täältä AEPF:n, missä olin sitten vapaaehtoisena, ja sain pari kaverianikin mukaan. Oli tosi siisti kokemus olla mukana kansalaisfoorumissa", Mäkilä kertoo.

AEPF-kansalaisfoorumista Mäkilä oppi paljon uusia asioita, ja antropologian opiskelijana hän pääsi ilokseen tapaamaan muun muassa filippiiniläisiä ja tanskalaisia antropologeja. Nyt hän tuli eritoten tutustumaan Taksvärkin toimintaan.

"Etenkin koulutoiminta vaikuttaa kiinnostavalta. Se on toki kiinnostanut ennenkin, muttei ole ollut aikaa tutustua", Mäkilä selittää.

Nyt toistamiseen järjestetty matchmaking-tilaisuus näyttää vakiinnuttaneen asemansa.

"Kyllä tästä on nyt tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma", Kepan järjestökoordinaattori Tuovi Tolonen vakuuttaa.