Uutinen

Angolan rauhanprosessista tehtiin roolipeli

Jukka Aronen
14.3.2000

Mikä on vialla kun Angolan rauhanneuvotteluissa kansainvälisen timanttiyhtiön pääjohtaja Bryan Herbert näyttääkin nuorelta kauniilta naiselta? Tai timanttityöntekijöiden liiton edustajalla Wogo Bogolla ei näytä edes parta kunnolla kasvavan?

Historianopettajat ovat yrittäneet kehittää yhdessä ulkoministeriön kanssa uudenlaisia menetelmiä kansainvälisyyskasvatukseen. Yhtenä ideana nousi esille kansainvälisten konfliktien muuttaminen roolipeliksi. Toteuttajiksi lähtivät Joensuun lyseon lukion, Joensuun normaalikoulun ja Helsingin normaalilyseon opiskelijat ja opettajat. He osallistuivat kuviteltuun rauhankonferenssiin tammikuussa Helsingissä.

Kiinnostavuuden lisäämiseksi osallistujille ei ensin kerrottu, mistä valtiosta oli kyse. Maalle annettiin kuvitteellinen nimi Buku. Opiskelijoista tehtiin mm. Bukun ministereitä, pakolaisia, kansalaisjärjestöjen johtajia ja kaivosyhtiön edustajia.

Opiskelukokonaisuuden tavoitteena oli ymmärtää konfliktinratkaisuun liittyviä tekijöitä kuten ihmisoikeuksia ja demokratiaa: Kuinka rakennetaan toimivaa kansalaisyhteiskuntaa rauhan solmimisen jälkeen?

Taustatieto oli sijoitettu kekseliäästi internetiin. Sieltä roolipeliin osallistuneet pystyivät kaivamaan taustatietoa Bukun lähihistoriasta sekä sosiaalisesta ja poliittisesta tilanteesta. Www-sivuilta pystyi lukemaan esimerkiksi, että maa jakautuu kahtia wege- ja ege-heimoon. Myös kysymyksiä oli mahdollista esittää, ja bukulaiset byrokraatit -- eli ulkoministeriön virkamiehet -- vastasivat.

Itse neuvottelut sujuivat rauhaisasti, vaikka eurooppalaisille nuorille olikin vaikeata hypätä afrikkalaisten saappaisiin.

"Ensi kerralla olisi hyvä tutustua historiaan hieman perusteellisemmin", totesi Anu Kortelainen, yksi osallistujista.

Asioiden monimutkaisuus yllätti monet. Myös Bryan Herbertiä, luunkovaa kaivosyhtiön johtajaa, esittänyt Johanna Piispanen koki saman: "Jokaisessa konfliktissa näyttäisi olevan valtava määrä erilaisia näkökulmia. En olisi uskonut, että tämä voi olla näin monimutkaista."

Vasta roolipelin loputtua ministeriön konfliktiasiantuntija Pertti Suvanto paljasti, että simulaation mallimaana oli käytetty Angolaa.

Opiskelijoiden virtuaali-Angolassa ei löydetty yhteistä säveltä. Simulaatioon kuulunut kuvitteellinen keltainen lehdistö tuntui riistävän pääroolin neuvottelutilanteessa, ja Bukun ministereiden yhteinen rintama hajosi. Kansalaisjärjestöt solvasivat avoimesti puolustusministeriä, joka puolestaan kritisoi Euroopan unionia.

Toivoa sopii, että oikeassa maailmassa asiat loksahtavat paremmin kohdalleen.