Uutinen

Angolan pakolaisten paluu hyvässä vauhdissa

Angolan pakolaisten kotiinpaluu on päässyt hyvään vauhtiin, mutta 11 miljoonaa miinaa vaikeuttaa kotoutumista.
Moyiga Nduru
1.12.2003

IPS -- YK:n pakolaisjärjestö UNHCR aloitti kesäkuussa operaation, jonka tarkoituksena on palauttaa lähes puoli miljoonaa angolalaista kotimaahansa. Tähän mennessä 67 000 on palannut Kongon demokraattisesta tasavallasta, Sambiasta ja Namibiasta.

Paluuoperaatio on YK:n pakolaisjärjestön historian suurimpia. Ensi vuonna järjestön on tarkoitus avustaa 160 000 paluumuuttajaa. Pakolaisten paluu tuli mahdolliseksi sen jälkeen kun lähes 30 vuotta jatkunut sisällissotien sarja päättyi viime vuoden huhtikuussa. Rauhansopimus saatiin allekirjoitettua pari kuukautta kapinallisen Unita-liikkeen johtajan Jonas Savimbin kuoleman jälkeen.

Angola on kuin liikekannalla. "Pakolaiset, evakot ja entiset sissit ovat kaikki tien päällä", UNHCR:n aluekoordinaattori Kallu Kalumiya sanoo.

Monet pakolaiset ovat viettäneet jopa 30 vuotta maanpaossa. Uudessa kotimaassa on perustettu perhe ja sinne on juurruttu. Silti 95 prosenttia Angolan pakolaisista haluaa palata kotimaahansa YK:n pakolaisjärjestön tutkimuksen mukaan.

Yksi heistä on Rosa Dos Santos, joka on asunut Namibiassa 13 vuotta. Hän toimii matkatoimistovirkailijana pääkaupungissa Windhoekissa. Hän puhuu sujuvasti englantia, afrikaansia, portugalia ja monia Namibian afrikkalaisia kieliä.

Käydessään Angolan pääkaupungissa Luandassa viime joulukuussa Dos Santos vaikuttui näkemästään.

"Luanda on hyvin kaunis kaupunki. Minulla oli siitä aivan toisenlainen mielikuva. Minuun teki suuren vaikutuksen se kuinka toisista välitetään, ollaan sitten sukulaisia tai ei. Aion ehdottomasti palata, vaikka angolalaiseen elämäntapaan tottuminen varmasti vie aikansa", Dos Santos sanoo.

"Mielestäni pakolaisten on aika palata Angolaan ja osallistua maansa jälleenrakentamiseen" windhoekilainen Sakaria Nangolo sanoo. Suurin vaikeus kotiinpaluun tiellä ovat maamiinat. Angolassa on yksi suurin miinojen määrä maailmassa: arviolta 11 miljoonaa räjähdettä eli yksi maamiina jokaista asukasta kohden. Tästä johtuen pakolaiset pääsevät palaamaan asteittain kunhan pahimpia miinakenttiä saadaan raivatuksi.

Paluumuutto-ohjelmaan sisältyy myös tiedotuskampanja maamiinojen vaaroista. Esimerkiksi keskisen ja koillisen Namibian pakolaisleireillä on järjestetty asiasta tietoiskuja. Näiden leirien pakolaiset palaavat eteläiseen Cuando Cubangon maakuntaan, jossa on paljon maamiinoja.

UNHCR on tähän mennessä saanut lahjoituksina 19,9 miljoonaa euroa operaation tukemiseksi. Suurimmat lahjoittajat ovat olleet EU, Yhdysvallat, Japani ja Kanada. Rahaa tarvitaan kaikkiaan 24,3 miljoonaa euroa. Sisällissodat aiheuttivat Angolassa suurta tuhoa. Maan infrastruktuurista tuhoutui 85 prosenttia. Sähköhuolto, viemäröinti, tiet, sillat ja lentokentät joudutaan rakentamaan uudelleen.

YK:n lastenavun järjestön Unicefin mukaan noin puolet angolalaislapsista ei käy koulua ja 45 prosenttia lapsista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Neljännes lapsista kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä.