Uutinen

Amnesty: Ihmisoikeudet Bonnin keskustelujen ytimeen

Tommy Lindgren
28.11.2001

Amnesty International vaatii tiistaina alkavaa Bonnin kokousta nostamaan ihmisoikeuksien kunnioituksen etusijalle keskusteluissa Afganistanin tulevaisuudesta. Poliittisen ratkaisun on perustuttava mahdollisimman laajaan kansalaisyhteiskunnan konsultaatioon ja osallistumiseen. Maan johtoon valittavien henkilöiden on sitouduttava kunnioittamaan kaikkien afganistanilaisten oikeuksia.

Vuosia jatkunut sota ja sorto korostavat sovinnon tarvetta, mutta Amnestyn mukaan sovinnon hintana ei saa olla rankaisemattomuus räikeistä ihmisoikeusloukkauksista. Ihmisoikeuksia loukanneiden paikka ei ole Afganistanin hallituksessa, vaan oikeusistuimen edessä. Kaikki ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet on tuotava vastuuseen teoistaan, jotta menneisyyden rikokset eivät murentaisi tulevaisuuden rauhaa.

Amnesty julkaisi marraskuun alussa seikkaperäisen raportin Afganistanista. Raportti sisältää sekä tiivistelmän kuluneen 23 vuoden ihmisoikeusloukkauksista että Amnestyn ehdottaman toimenpideohjelman, joka tekee ihmisoikeuksien kunnioittamisesta Afganistanin tulevaisuuden keskeisen kysymyksen. Raportti löytyy osoitteesta:
www.web.amnesty.org/ai.nsf/recent/asa110232001?opendocument


Amnesty Internationalin tiedote 26.11.2001