Uutinen

Amnesty: Afrikan korruptio uhkaa ihmisoikeuksia

Keskiviikkona 23.5. julkistetun Amnesty Internationalin vuosiraportin mukaan korruptio ja köyhyys heikentävät ihmisoikeustilannetta Afrikassa.
Jukka Aronen
25.5.2007

Amnestyn vuosiraportti kuvailee Afrikan ihmisoikeustilanteen synkäksi. Paikallinen valtiovalta ei pysty valvomaan kansalaistensa oikeuksia. Toisaalta jotkut valtiot polkevat itse ihmisoikeuksia.

"Heikkoihin, erittäin köyhiin ja korruptoituneisiin valtioihin syntyy valtatyhjiö, joka sitten täyttyy, kun yritykset ja muut taloudelliset toimijat ottavat valtaa", toteaa Amnestyn pääsihteeri Irene Khan raportin esipuheessa.

Khanin mukaan länsimaisten hallitusten ja yritysten rinnalle on Afrikassa nousemassa uusi vahva toimija, Kiina, joka ei ole osoittanut kiinnostusta mantereen ihmisoikeustilannetta kohtaan. Kiina etsii Afrikasta itselleen lähinnä raaka-aineita.

Raportissa arvioidaan, että kiinnostus luonnonvaroja kohtaan on ollut ylipäänsä niin suurta, että luonnon rikkauksista, kuten öljystä, on tullut rasite. Niiden tavoittelu aiheuttaa konflikteja, korruptiota ja valtataistelua.

Vaikka konfliktien määrä Afrikassa on laskussa, ainakin tusinan verran maita on yhä kiinni aseellisissa selkkauksissa, jotka tuottavat miljoonien ihmisten pakolaisvirtoja. Näistä verisin lienee Darfurissa Sudanissa käynnissä oleva konflikti.

Ympärileikkauksista kidutukseen

Erilaisista ihmisoikeusrikkomuksista raportissa syytetään muun muassa Zimbabwea, Etelä-Afrikkaa, Swazimaata, Sierra Leonea, Kamerunia, Päiväntasaajan Guineaa, Gambiaa, Keniaa ja Libyaa.

Sadat zimbabwelaiset joutuivat pidätetyiksi osallistuttuaan rauhanomaiseen mielenosoitukseen sen jälkeen, kun heidän kotinsa tuhottiin niin sanotussa Murambatsvina-operaatiossa. Yli 90 000 taloa ajettiin maan tasalle, mutta niitä korvaamaan on rakennettu vain hieman yli 3 000 asuntoa. Raportin mukaan koko Afrikassa vuodesta 2000 lähtien toteutetuista vastaavista häädöistä on joutunut kärsimään yli kolme miljoonaa ihmistä.

Etelä-Afrikassa ja Swazimaassa harjoitettiin laaja-alaista väkivaltaa naisia ja lapsia kohtaan. Sierra Leonessa puolestaan jatkettiin kivuliasta naisten ympärileikkauksen perinnetta.

Kamerun sai moitteita 13 ihmisen vangitsemisesta homoseksuaalisuuden vuoksi, Päiväntasaajan Guineassa vangittiin poliittista oppositiota, Gambiassa kidutettiin pidätettyjä, Keniassa vainottiin journalisteja ja Libyassa tapettiin mielenosoittajia.

Terrorisminvastainen sota

Afrikka ei ollut Amnestyn vuosiraportin keskiössä, vaan kärki kohdistettiin terrorisminvastaisen sodan aiheuttamiin vääristymiin.

Amnestyn mukaan poliitikot kautta maailman ovat käyttäneet hyväkseen Yhdysvaltain hallinnon lyhytnäköisyyttä, kun se taistelee terrorismia vastaan kaikkialla maailmassa. Taistelun yhtenä "uhrina" ovat olleet nimenomaan yksilönvapaudet.

"Yksi pahimmista ihmisoikeuksiin kohdistuneista uhkista on ollut se, että länsimaiset demokraattiset valtiot ovat yrittäneet kajota ihmisoikeuksien perusperiaatteisiin, kuten kidutuksen kieltämiseen", totesi Irene Khan AP:n mukaan.

Eurooppa on sotkeutunut samaan vyyhtiin muun muassa sallimalla Yhdysvaltain käyttää maanosaa salaisilla terrorismiepäiltyjen pidätyslennoilla.

Lisää tietoa aiheesta