Uutinen

Amazonian kohtalonhetki: kehitystä kestävästi vai sademetsät lakoon?

Amazonian alueen alkuperäisasukkailla on oikeus kehitykseen, joka saavutetaan sademetsiä tuhoamatta, sanoo oikeusasiamies Felicio Pontes.
Sanna Jäppinen
1.6.2005

 

  Kuva: felicio Pontes. (Kuvaaja: Jari Nousiainen)
Felicio Pontes puolustaa työkseen sademetsän asukkaiden oikeuksia.

Felicio Pontes on työskennellyt kymmenen vuoden ajan Brasilian Parán osavaltion oikeusasiamiehenä. Hänen työnsä on puolustaa jokivarsien perinteisten asukkaiden, alkuperäiskansojen ja köyhien uudisasukkaiden jälkeläisten, oikeuksia.

"Suurilla korporaatioilla on omat yksityisarmeijansa, joiden avulla ihmiset pakotetaan muuttamaan perinteisiltä asuinalueiltaan hakkuiden tieltä. Moni päätyy köyhälistöksi suuriin kaupunkeihin. Ihmiset, joita puolustan, tarvitsevat sademetsää elääkseen."

Oikeusasiamiehen tontille kuuluu myös ympäristölain valvominen. "Teen tiivistä yhteistyötä maaoikeuksia puolustavan kansalaisjärjestön, luonnonsuojelujärjestön sekä liittovaltion poliisin kanssa."

Oikeus elää ja työskennellä rauhassa

Perinteisten keräilijä-viljelijöiden oikeuksia ajavien tahojen päämääränä on saada Amazonialle lisää suojelualueita, joissa metsiä voidaan hyödyntää tuhoamatta niitä ja joilla ihmiset voivat asua ja työskennellä turvassa yhtiöiden mielivallalta.

Yksi merkittävä elinkeino on lääke- ja kosmetiikkateollisuuden hyödyntämien öljyjen kerääminen kasveista. Myös puuta voidaan myydä, kunhan hakkuut tehdään kestävällä tavalla. "Ja se tieto alueella asuvilla ihmisillä on ollut jo vuosisatoja", Pontes muistuttaa.

Suojelualueita on jo olemassa melko paljon, mutta niiden valvonta on puutteellista. "Elämme nyt siirtymävaihetta, jonka aikana meidän pitäisi saada vakuutettua hallitus siitä, että alueen kehittäminen ja ihmisten taloudellisen aseman parantaminen on mahdollista samalla kun luontoa vaalitaan", Pontes sanoo.

"Jos onnistumme, Amazonas suojellaan. Jos häviämme, siitä kärsii sekä Brasilia että koko maailma. Siksi myös kaikki mahdollinen kansainvälinen tuki on tarpeen juuri nyt", Pontes sanoo. Hän vierailee parhaillaan Suomessa reilun kymmenen hengen brasilialaisdelegaatiossa, joka on etsinyt yhteistyökumppaneita muun muassa Maailma kylässä -festivaalilla.

Soijabuumi sokaisee

Brasilian presidentillä Lula da Silvalla ja maan hallituksella ei Pontesin mukaan ole selvää mielipidettä Amazonian tilanteeseen. Kantaa ei haluta ottaa suuntaan tai toiseen.

Hallitusta painostaa erityisesti Brasilian mahtava soijateollisuus: merkittävälle vientituotteelle halutaan raivata jatkuvasti uutta viljelyalaa sademetsistä.

"Soijapavun tieltä tuhotaan sademetsän ainutlaatuinen biodiversiteetti, sillä soijaplantaaseilla keskitytään vain yhden kasvin viljelyyn", Pontes sanoo. Soijaplantaasit tuhoavat aluetta myös siten, että viljelyssä käytetyt kemikaalit leviävät vesistöön ja pilaavat ihmisten juomaveden.

Taistelu vaatii uhrinsa

Jokivarsiasukkaiden puolestapuhujia on parinkymmenen vuoden aika murhattu hämärissä olosuhteissa pelkästään Parán osavaltiossa useita satoja, eikä syyllisiä ole juuri saatu tuomiolle.

Felicio Pontes toteaa itse pyrkivänsä välttämään suuria yleisötilaisuuksia ja juhlia. "Aina voi sattua selittämättömiä 'onnettomuuksia'. Työssäni julkisessa virassa tunnen olevani turvassa, mutta vapaa-ajan vietän mieluiten kotona ystävien ja perheen kanssa."

Kyse ei Pontesin mukaan ole mistään uhrauksesta, sillä hän oli aikanaan tietoinen siitä, mihin ryhtyi. "Tämä ei ole vain minun työni, vaan myös kutsumukseni."

Kansainvälisestikin suurta huomiota herättänyt aktivistinunna Dorothy Stangin salamurha tämän vuoden alussa sai Brasiliassa paljon tilaa mediassa. "Moni meidän toimintaamme vastustanut ihminen on sen jälkeen alkanut ymmärtää perinteisten asukkaiden tilannetta", sisar Dorothyn hyvin tuntenut Pontes toteaa.

"Normaalisti meidän on vaikea saada ääntämme kuulumaan Brasilian tiedotusvälineissä. Maata dominoi yksi suuri mediayhtiö, joka välittää tietoa noin 80 prosentille kansasta."

Pontesille olikin suuri yllätys, kun hän Suomeen saapuessaan huomasi täkäläisten suuren tietomäärän Amazoniasta. "Täällä ihmiset näyttävät ymmärtävän, miksi sademetsien suojeleminen on niin tärkeää. Brasiliassa se ei ole yhtä selvää."