Uutinen

Alle viidennes maailman kansanedustajista naisia

Maailman maiden parlamenteissa istuu nyt enemmän naisia kuin koskaan. Heitä on 17 prosenttia kansanedustajista, mutta tasa-arvoon pääsy vie tätä vauhtia 70 vuotta.
Ernst-Jan Pfauth
8.3.2007

IPS -- "Suhtaudun tulevaisuuteen epäillen. Takaiskuja tulee, mutta toivon, että pystymme voittamaan ne", Parlamenttienvälisen liiton (IPU) pääsihteeri Anders B. Johnsson sanoo.

Johnssonin mukaan naisten osuus parlamenteissa on viime vuosina kasvanut aiempaa hitaammin, ja nykytahdilla se nousisi puoleen kaikista kansanedustajista vasta vuonna 2077.

IPU:n tilastojen mukaan maailman tasa-arvoisin kansanedustuslaitos on Ruandassa, jossa naisia on alahuoneen jäsenistä 49 prosenttia. Perässä tulevat Ruotsi (47), Costa Rica (39) ja Suomi (38). Yli 30 prosenttiin on yltänyt kaikkiaan 19 valtiota.

Takaiskuja on tullut varsinkin Tyynenmeren saarivaltioissa, joissa kansanedustajista on naisia keskimäärin alle kolme prosenttia. Osalla saarista ei ole ainuttakaan naispuolista parlamentaarikkoa. Tilanne on sama kaikkiaan yhdeksässä valtiossa, joihin kuuluvat myös Kirgisia, Qatar ja Saudi-Arabia.

Sodista ja selkkauksista toipuvista maista osa edistyy IPU:n mukaan tasa-arvon tiellä hyvin, mutta Kongon demokraattinen tasavalta ja Haiti muodostavat poikkeuksen. Johnsson epäilee naisten osuuden kutistumisen syyksi sitä, että noissa maissa heille ei varattu kiintiöitä parlamenttivaaleissa.

Maissa, joissa kiintiöitä noudatettiin, naisten osuus nousi liki 22 prosenttiin, mutta muissa se jäi 12 prosenttiin.

IPU:lla on tasa-arvosta myös hyviä uutisia. Nuijanvarteen on maailman parlamenteissa päässyt nyt enemmän naisia kuin koskaan. Kaikkiaan 262 puheenjohtajantehtävästä on naisten hallussa 35, ja useat on valittu äskettäin.

Edistystä on kirjattu myös arabimaailmassa, missä Arabiemiirikuntien liitto nosti naiskansanedustajien määrän kertaheitolla nollasta 23 prosenttiin.

IPU:n mukaan maailmassa on kansanedustajia kaikkiaan 43 882 ja heistä naisia 7 436.