Uutinen

Alle puolet nicaragualaisista äänesti kunnallisvaaleissa

Liberaalipuolueen hajaannus ja alhainen äänestysprosentti takasivat sandinistipuolueelle mehukkaan vaalivoiton Nicaraguan kunnallisvaaleissa.
Kimmo Lehtonen
11.11.2004

Vaikka sunnuntaina pidettyjen kunnallisvaalien ääntenlaskenta oli keskiviikkoiltana joidenkin kuntien osalta vieläkin kesken, niin sandinistipuolue FSLN:n (Frente Sandinista de Liberación Nacional) vaalivoitto oli jo kuitenkin selviö. Puolue yltää vaaleissa noin 44 prosentin äänisaaliiseen ja saanee hallittavakseen seuraavaksi neljäksi vuodeksi maan 152 kunnasta noin 85. Sandinistit hallitsevat nyt maan 17 maakunnan pääkaupungeista 11:tä, mukaan lukien maan pääkaupunkia Managuaa.

Liberaalipuolue PLC (Partido Liberal Constitutionalista) koki sen sijaan murskatappion ja menetti lähes puolet hallitsemistaan kunnista, saaden niitä haaviinsa päivän laskujen mukaan 55 noin 37 prosentin äänimäärällä. Tappioon on olemassa selvät syynsä. Päällimmäisenä niistä lienee se, että puolue on pysynyt lojaalina korruptiosta vangitulle ex-presidentti Arnoldo Alemánille ja on siten menettänyt parin viime vuoden aikana roimasti uskottavuuttaan kansalaisten silmissä.

Toinen syy löytyy liberaalien hajaannuksesta. Vajaa puoli vuotta sitten nykypresidentti Bolañosille uskolliset liberaalit perustivat vaaleja silmällä pitäen koalitiopuolue APREn (Alianza Por la República), joka menestyikin yllättävän hyvin ensimmäisissä vaaleissaan saaden vajaat kymmenen prosenttia äänistä ja voittamalla seitsemässä kunnassa, joista yksi on maakunnan pääkaupunki. APREn kannattajiksi on selvästi ajautunut osa "arnoldistiseen" liberaalipuolueeseen kyllästyneistä sekä viime presidentinvaaleissa puoluekartalta kadonnut konservatiivipuolue.

Kaupunginjohtajien valinta on kahden kauppa

Nicaraguassa on käytössä listavaali eli kansalaiset äänestävät puoluetta, eivät yksittäisiä edustajia. Vaaleissa valitaan myös kaupunginjohtaja ja varakaupunginjohtaja, ja tunteita kuumentaa yleensä se, jos tässä jälkimmäisessä vaalissa alkaa esiintyä edestakaisin veivausta ja spekulaatioita. Jo nyt puhutaan siitä, että muutaman maakunnan pääkaupungin osalta on menossa sandinistien ja liberaalien keskinäinen lehmänkauppa kahden pienpuolueen kustannuksella.

Tilanne näyttää nyt olevan sellainen ainakin pohjoisen autonomisen alueen RAANin pääkaupungissa Puerto Cabezasissa, jossa voittajaksi näyttää selviytyvän yllättäen intiaanipuolue Yatama ehdokkaanaan Elizabeth Enríquez. Sandinistit ovat vaatineet äänten tarkistamista ja tänään kaupungista tulleiden tietojen mukaan tilanne on hyvin räjähdysherkkä. Sandinistien kanssa 1980-luvulla sotineet Yataman edustajat ovat uhanneet vakavilla seurauksilla, jos vaalitulos yllättäen vielä muuttuu. Maan "turismikaupunki" Granadassa sandinistit kiistelevät puolestaan APREn kanssa.

Nicaraguan äänestäjäkunta kasvoi vaalikaudella yli 550 000 äänestäjällä. Vuoden 2000 vaaleihin verrattuna äänestämässä kävi nyt 138 000 ihmistä enemmän, mutta äänestysprosentti laski 55 prosentista hieman alle 50:een. Sandinistien äänimäärä kasvoi noin 25 000 ja liberaalien laski vajaalla 100 000 äänellä. APRE sai kokoon 140 000 ääntä ensimmäisissä vaaleissaan. Näiden kolmen suurimman lisäksi vaaleihin osallistui kahdeksan pienempää puoluetta, joista pohjoisella autonomisella alueella vaikuttava Yatama siis menestyi parhaiten voittaen kolmessa alueen seitsemästä kunnasta.

Poliittiset tarkkailijat jakavat näkemyksen siitä, että vaalitulos vahvistaa sandinistijohtaja Daniel Ortegan pyrkimyksiä asettua uudestaan ehdolle presidentinvaaleissa 2006, vaikka hän onkin hävinnyt jo kolmet edelliset vaalit. Tarkkailijoiden mielestä tulos voi toisaalta myös kääntyä liberaaleille edulliseksi presidentinvaaleja ajatellen, jos he vain saavat rivinsä ojennukseen ja toimivat terävästi. Nimittäin paras vaaliase presidentin- ja parlamenttivaaleissa Nicaraguassa on viimeiset 15 vuotta ollut muistuttaa kansaa sandinismin valtakauden kärsimyksistä: ruokapulasta, demokratian rajoituksista, asevelvollisuudesta ja tuhansista sisällis- ja contrasodassa kuolleista.

Suomalaishankkeen ex-toimittaja murhattiin

Chontalesin maakunnassa Juigalpassa tiistai-iltana keskenään riitelevien liberaalien ja APREn kannattajien nujakkaa seurannut La Prensan toimittaja María José Bravo ammuttiin lähietäisyydeltä väkijoukon keskelle. Vain 26-vuotias kolmevuotiaan tyttären äiti kuoli lähes välittömästi rintaan osuneesta laukauksesta. Teon motiivit ovat vielä hämärän peitossa. Bravo oli tulossa ääntenlaskupaikalta ja selvitti kiihtyneelle väkijoukolle heidän pyynnöstään ääntenlaskutilannetta.

Ex-contra ja entinen liberaalikunnanjohtaja Eugenio Hernández González pidätettiin pian tapahtuman jälkeen kotoaan silminnäkijöiden lausuntojen perusteella. Jäljittäminen ei ollut vaikeaa muutenkaan, sillä hän unohti paetessaan kadulta kotiinsa reppunsa henkilötodistuksineen tapahtumapaikalle. Hänen kodistaan poliisi löysi murha-aseen.

Maria Jose Bravo työskenteli muutama vuosi sitten läheisessä yhteistyössä suomalaisten kanssa, sillä hän toimitti kuntakehityshanke FADESin alueella ilmestyvää lehteä El Chontaleño.