Uutinen

Alemánin hallinto korruptiosyytteeseen Nicaraguassa

Nicaraguan uuden presidentin Enrique Bolañosin korruption vastaiset puheet saivat toista viikkoa sitten lihaa luiden ympärille.
Kimmo Lehtonen
1.4.2002

Rikosyyttäjä Gertrudis Arias pisti syytteeseen edellisen hallituksen viestintäministerin, kansallisen televisiokanavan johtajan ja taloudenhoitajan sekä bulvaanina toimineen yhtiön edustajan valtion varojen väärinkäytöstä. Eikä siinä kaikki, sillä syyteharkinnassa on nyt myös ex-presidentti Arnoldo Alemán itse, hänen kansanedustajaveljensä sekä liuta entisen hallinnon ministereitä ja virkamiehiä. Nicaraguassa tämä on ainutlaatuista, ja siksi viikkoa ennen pääsiäistä tullut Ariaksen päätös nosti hänet lähes pyhimyksen asemaan. Alemánista tuli näin Nicaraguan historiassa ensimmäinen päämies, jota virallisesti syytetään osallisuudesta korruptioon.

Se palautti monen nicaragualaisen uskon siihen, että korruptoitunut oikeuslaitoskin voisi jopa toimiakin kuten oikeuslaitoksen kuuluu toimia, vapaana poliittista siteistä ja taloudellisista kytköksistä.

Viimeksi usko siihen meni noin kuukausi sitten, kun maan oikeuslaitos hylkäsi syytteet maan entistä terveysministeriä ja virkamiehiä kohtaan. Tonneittain kuntien terveysasemille tarkoitettuja lääkkeitä oli kadonnut, ja ne löytyivät sittemmin yksityisistä apteekeista. Selvät todisteet eivät johtaneet oikeudenkäynteihin.
 

Satoja miljoonia kateissaNyt itse konkreettinen tapaus saattaa kuitenkin olla presidentti Bolañosinkin lausumienkin mukaan ainoastaan "jäävuoren huippu" koko korruptiovyyhdestä. Kyseessä on "vain" noin kahden miljoonan euron suuruinen valtion varojen puhallus tekaistujen projektien avulla. Valtion eri instituutioita ja ministeriöitä vaadittiin osallistumaan valtiollisen tv-kanavan "tukikampanjaan" eri suuruisilla summilla.

Monille asianosaisille rahansiirrot perusteltiin niin, että televisokanavalle piti hankkia uutta kalustoa ja sen piti toteuttaa ohjelmatyötä meksikolaisen Tv-Aztecan kanssa. Bulvaani-välittäjäyhtiö S.A. CASCO perustettiin Panamassa vasta siinä vaiheessa, kun shekit olivat jo liikkeellä määräysten mukaisesti.

Käskytys tuli todisteiden mukaan kaikkein korkeimmalta taholta, presidentti Alemánilta. Moottorina kaikessa toimi Alemánin lähipiiriin kuuluvat entinen suhde- ja viestintäpäällikkö Martha McCoy sekä Meksikon Nicaraguan ex-lähettiläs Ricardo Galán. Kaikki tapahtui kiireellisinä operaatioina vain viikkoja ennen vallanvaihtoa.

"Maassa on olemassa todellinen korruptiomafia", presidentti Bolaños luonnehti tilannetta. Tilanteen ollessa kuumimmillaan Bolaños kiirehti matkoiltaan pikavauhtia Managuaan. Alemán lähti sen sijaan perheineen pääsiäisenviettoon Kreikan saaristoon.

Bolaños tietänee mistä puhuu, olihan hän Alemánin lojaali varapresidentti yli neljä vuotta - lausumatta sinä aikana sanaakaan esimiehensä tekosista. Viimeisimpien arvioiden mukaan Alemánin hallintokaudella "katosi" valtion varoja noin 650-700 miljoonaa dollaria, noin 35 prosenttia maan vuotuisesta kansantulosta. Suurelle osalle katoamisia löytyy selitys parin vuoden takaisista pankkien vararikoista, joiden jäljiltä rahaa on kadoksissa satoja miljoonia. Kavalluksista syytettyjä etsitään nyt muun muassa Interpolin avulla.

Bolañosilta on kysyttiin, pelkääkö hän nyt henkensä puolesta aloitettuaan korruption vastaisen ristiretken. "Alemán puhuu kasvotusten, ei hän ole niitä miehiä, jotka lähettää tappajat perään", hän luonnehti entistä päämiestään. "On mafiosoja, jotka ovat kykeneviä sellaiseen, ja voi olla että niitä löytyy hänenkin entisestä esikunnastaan. Herran tarhassa meitä on joka lähtöön", syvästi uskonnolliseksi tunnettu Bolaños muotoili.

Parlamentaarinen koskemattomuus äänestykseenSandinistien ja liberaalien kaksi vuotta sitten solmittu sopimus muutti myös perustuslakia monin paikoin. Yksi muutoksista oli se, että kansanedustajille ja Keski-Amerikan parlamentin eli Parlacenin edustajille taattiin parlamentaarinen koskemattomuus. Tämän suojan kumoaminen vaatii äänestyksessä parlamentin enemmistön eli 47 kansanedustajan äänet.

Siihen sandinisten 38 ääntä eivät yksin riitä. Niiden lisäksi voidaan laskea vaalien jälkeen liberaaleista eronneen "sinivalkoisen" Azul y blanco -eduskuntaryhmän viisi ääntä. Nyt jännätäänkin, mitä tekee liberaalien kanssa vaaliliitossa ollut kristillinen puolue Camino Cristiano, sillä heidän neljä ääntään riittäisivät parlamentin puhemiehen Alemánin ja kahden Parlacenin edustajan, Marta McCoyn ja David Castillon - Alemánin entisen hallituksen jäsenten - palauttamiseksi tavallisen kansalaisen asemaan - ja siten heidät voitaisiin asettaa syytteeseen.

Mutta ennen kuin näin pitkälle päästään, on asiassa vielä monta mutkaa matkan varrella. Ensiksi erottamiskysymys on erilaisten tahojen, kuten esimerkiksi parlamentin puhemiehistön käsittelyssä. Jos he eivät yksimielisesti esitä tutkintakomitean muodostamista ja asian viemistä salikäsittelyyn ja siten äänestykseen, tapaus saatetaan haudata pitkiksikin ajoiksi eteenpäin. Tai sitten ei.

Korruption vastainen liike syntyiKorruptio on yhä enemmän puheenaiheena myös tavallisissa pöytäkeskusteluissa, ja mitä enemmän asia on esillä eri tasoilla, sitä suurempi paine on keskustella aiheesta parlamentissa. Bolañosilta odotetaan tuloksia ja syyttäjä Ariasin toiminta pisti myllyn rattaan pyörimään hiukan rivakammin. Toimia odottaa nicaragualaisten lisäksi myös kansainvälinen rahoittaja- ja tukiyhteisö, joka painaa uuden hallituksen päälle asiassa kuin yleinen syyttäjä.

Itse syvissä henkilökohtaisissa taloudellisissa ongelmissa painiskellut legendaarinen sissikomentaja "Comandante Cero", Eden Pastora, on taas parrasvaloissa pitkän hiljaiselon jälkeen - tällä kertaa perustamansa Korruption vastaisen kansanliikkeen nimissä. Mukaansa taisteluun hän on saanut myös muita nicaragualaisia merkkihahmoja, kuten kirjailijoita, entisiä poliitikkoja ja tutkijoita.

Muutama viikko sitten Pastora kannattajineen piti ensimmäisen julkisen mielenosoituksen, johon osallistui noin pari tuhatta ihmistä. Seuraava on suunnitteilla 14. toukokuuta. Sen päävaatimuksena on Alemánin erottaminen parlamentista.