Uutinen

Akrobatian avulla unelmista totta

Arushalaiset akrobaatit ovat ensi kertaa Suomessa ja Euroopassa. "Tuntuu kuin tämä olisi unta", miehet huokailevat ennen värikästä show´taan Helsingin Mahdollisuuksien torilla.
Sanna Jäppinen
21.5.2004

 Kuva: Bantu-akrobaatit esiintyvät. (Kuvaaja: Ida Pimenoff)
Bantu-akrobaatit ovat esiintyneet yli kymmenen vuotta. Samantyyppisiä ryhmiä on ympäri Tansaniaa, sillä 1980-luvulla joka maakunnasta lähetettiin poikia akrobaattioppiin Kiinan ja sittemmin he palasivat jakamaan taitojaan kotiseuduilleen.

Bantu-akrobaatit ovat suosittuja esiintyjiä paitsi kotimaassaan myös naapurissa Keniassa. "Turistikaudella esiinnymme paljon hotelleissa ja hiljaisempina aikoina paikallisille esimerkiksi stadioneilla", kertoo yksi ryhmän perustajista, Said Ramadhan Yussuph.

Miesten show toimii usein myös valistuksena. "Akrobatian, tanssin ja rummutuksen avulla jaetaan vaikkapa hiv/aids-tietoutta", toteaa akrobaattien ryhmänjohtajana ja puhemiehenä Suomessa toimiva safariopas Abraham Daniel.

Suomeen Bantu-akrobaatit päätyivät Merja Talvelan avustuksella. "Näin ryhmän esiintyvän matkallani Tansaniassa ja yhtäkkiä vain tuntui siltä, että tässä on sitä jotakin."

Talvelan toiveena on erityisesti suomalaisnuorten tavoittaminen. "Varsinkin nuorten poikien on todettu olevan hyvin rasistisia. Ennakkoluuloja voidaan poistaa vain yhdessä tekemisen ja aitojen kohtaamisten avulla."

Bantu-akrobaatit esiintyvätkin tulevalla viikolla muun muassa viidessä koulussa Helsingissä ja Espoossa.

Suomen-vierailu on kaikille Bantu-akrobaateille ensimmäinen kerta Euroopassa. Kaikki on kovin erilaista kuin Afrikassa, mutta yllätys on ollut positiivinen. "Toivottavasti pääsemme tänne vielä takaisin", pukee Said Ramadhan Yussuph ryhmän häkeltyneet tuntemukset sanoiksi.

Köyhille ja kouluttamattomille miehille avautunut ainutlaatuinen tilaisuus herätti suurta huomiota kotikulmilla Arushassa. Puuseppänä akrobaattina esiintymisen ohella työskentelevä Said opettaa pajassaan 12 orpolasta. Näiden lasten mukana sana miesten matkasta kaukomaille oli kantautunut pitkälle, ja eräänä aamuna Said heräsi siihen, että verstaan edessä oli toistasataa ihmistä odottamassa.

"Opettakaa meidänkin lapsillemme akrobatiaa, niin ehkä hekin pääsevät näkemään maailmaa ja toteuttamaan unelmansa", väkijoukosta pyydettiin.