Uutinen

Ajanviettokeskuksesta varoja mosambikilaisjärjestölle

Vammaisjärjestö Famodin henkilökunta perusti varainhakintansa tueksi ajanviettokeskuksen Xai-Xaihin Etelä-Mosambikiin.
Lotta Valtonen
1.7.2004

Kuva:Sandra keittiössä. (Lotta Valtonen)
Sandra työskentelee kokkina ja tarjoilijana ajanviettokeskuksessa.
"Sandra latoo lautasillemme maissipuuroa ja lihaisaa tomaattikastiketta. Istumme vammaisfoorumin Xai-Xain läänin koordinaattorin Helderin kanssa lounaalla heidän uudessa ajanviettokeskuksessaan. Keskuksen tavoitteena on tuottaa järjestölle rahaa koulutus- ja valistustyöhön.

Talo on hieno ja uusi, vasta kuusi kuukautta sitten avattu. Myös vammaisfoorumi Famodin toiminta Etelä-Mosambikin Xai-Xaissa on uutta. Järjestö aloitti toimintansa maaliskuussa 2002. "Kun Famod perustettiin, mietimme myös eri keinoja, joilla voisimme rahoittaa toimintaamme", Helder kertoo.

Siitä syntyi idea ajanviettokeskuksesta. Keskus tarjoaisi nälkäisille ruokaa, janoisille juomaa ja musiikinystäville paikan esiintyä. "Vammaiset muusikot voisivat opettaa ei-vammaisia ja toisin päin", Helder kuvailee. Itse hän soittaa kitaraa ja lupaa opettaa minullekin kun seuraavan kerran satun kylään.

Alkuun päästiin Abilis-säätiön rahoituksella. Abiliksen avulla remontoitiin tulvien jälkeen raunioina oleva talo, jossa nyt on baari ja keittiö sekä Famodin tuleva toimisto. Rahoilla rakennettiin myös pieni ulkokatos, jossa voi nauttia kesäilloista. Kalusteita ei vielä ole kuin baaripöytä ja -tuolit, mutta Helder on luottavainen. "Kohta pystymme ostamaan toimistopöydän ja muutaman hyllyn", hän vakuuttaa.

Myös keskuksen suhteen hän vaikuttaa tyytyväiseltä ja kertoo että tavoitteissa ollaan pysytty. Abiliksen rahoituksen loputtua rahaa on vielä kokin ja vahtien palkkoihin pariksi kolmeksi kuukaudeksi. "Sinä aikana pystymme keräämään rahaa seuraavia kuukausia varten", Helder sanoo. Tuloilla katetaan myös sähkö ja vesilaskut. Osan työstä Famodin jäsenet tekevät vapaaehtoisvoimin.

Keskus ei ole vielä tuottanut paljoa ylimääräistä rahaa, mutta ainakin se pystyy ylläpitämään itsensä. "Näin alussa emme enempää odottaneetkaan", Helder sanoo. "Ihmisten on ensin löydettävä tänne ja vasta sitten voimme saada suurempia voittoja ja taata hankkeen kestävyyden."

Helder esittelee myös muita varainhankintaideoita. "Aiomme ottaa yhteyttä paikalliseen jalkapallojoukkueeseen ja ehdottaa sopimusta, jonka mukaan kerran kuussa osa lipputuloista menisi vammaisten toimintaan. Myös kunnalle ollaan ehdottamassa, että tulot kunnallisarvoista laitettaisiin kerran vuodessa vammaistoimintaan."

Juomme vielä lasin olutta ja Helder kiittelee suomalaisia ja etenkin Abilis-säätiötä. Samalla hän toivoo tulevaa yhteistyötä, ei vain rahoituksen vaan myös tiedonvaihdon merkeissä. "Tarvitsemme kokemuksianne", hän sanoo.