Uutinen

Aivovuoto ja hiv/aids verottavat koulutettujen määrää Afrikassa

Koulutukseen annettut lainat ovat tehottomia Afrikan kehityksen kannalta, jos länsimaat palkkaavat kouluista valmistuvat ammattilaiset omille työmarkkinoilleen, asiantuntijat muistuttavat.
Janne Hukka
20.2.2006

Koulutettujen työntekijöiden muuttovirta länsimaihin ja hiv/aids-epidemiasta aiheutuvat kuolemat estävät Afrikkaa kehittymästä kestävästi, todettiin kahdessa Keniassa pidetyssä asiantuntijatapaamisessa, kirjoittaa AllAfrica.

YK:n kehitysohjelma UNDP:n edustajan Paul Andren mukaan koulutetusta väestä on pulaa erityisesti alue- ja paikallistason suunnittelussa. Joissakin Afrikan maissa päteviä aluesuunnitelijoita on Andren mukaan alle 50 prosenttia kaivatusta.

Sambian terveysministeri Sylvia Masebon mukaan on epäoikeudenmukaista, että länsimaat antavat ensiksi kehitysmaille lainoja koulutusjärjestelmän kehittämiseen ja sitten palkkaavat lainoilla koulutetut työntekijät ennen kuin mailla on ollut edes mahdollisuutta maksaa lainoja takaisin, AllAfrica kirjoittaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tekemän tutkimuksen mukaan esimerkiksi puolet Afrikasta muuttaneista sairaanhoitajista lähti länsimaihin korkeampien palkkojen vuoksi. Aivovuodon kutistamaa terveydenhuoltohenkilökuntaa vähentää vielä entisestään hiv/aids-epidemia.

Sairaanhoitajien ohella 300 000 korkeasti koulutettua afrikkalaista työskentelee Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Heistä yli 13 prosentilla on tohtorintutkinto, sanoi professori Nick Wanjohi Kenian JKUAT-yliopistosta AllAfrican mukaan.

Kokousedustajien mukaan tilanteen muuttamiseksi tarvitaan laajoja muutoksia, mukaan lukien jo päätettyjen säädösten pitävää toimeenpanoa ja tiiviimpää yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden välillä.

Lisää tietoa aiheesta