Uutinen

Aika kortilla kansalaisjärjestöjen hanketuen uudistuksessa

Ulkoministeriö on uudistamassa kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön hanketukijärjestelmää pikaisella aikataululla. Järjestöt kaipaavat nyt aikalisää, jotta kaikilla osapuolilla olisi mahdollisuus osallistua uudistukseen.
Sanna Jäppinen
18.12.2003

Kepan 17. joulukuuta järjestämässä, hanketuen uudistamista käsittelevässä keskustelutilaisuudessa oli paikalla yli viisikymmentä kansalaisjärjestöjen edustajaa. Kaikkia yhdisti epätietoisuus tulevasta ja pelko arvokeskustelun unohtamisesta.

"Ulkoministeriöstä ei tule selvää viestiä siitä, kuinka kauan meillä järjestöillä on aikaa vaikuttaa uudistukseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jo seuraavan hakukierroksen hakemukset, joiden pitää olla valmiina toukokuussa, kulkevat uuden järjestelmän kautta", totesi Kepan toiminnanjohtaja Ville Luukkanen.

Aikataulun lisäksi uudistuksen sisältö on epäselvä. Todennäköistä on ainoastaan se, että hanketuen hallinnointi, tai osia siitä, ulkoistetaan pois ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta – tilaisuudessa väläyteltiin vaihtoehtoina Kepaa, konsulttitoimistoa tai jotakin täysin uutta tahoa, kuten virastoa tai säätiötä.

Ville Luukkanen innosti järjestöjä toimintaan. "Hanketuki nykyisessä muodossaan on tiensä päässä. On vaarallista uskoa yksinkertaisiin patenttilääkkeisiin, kuten järjestöjen välisen kilpailun kiristämiseen tai hallinnon osien ulkoistamiseen vaan tarvitaan muutosta kokonaisnäkemyksessä kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä. Tämä ei voi olla kuukauden tai puolen vuoden asia, vaan pitkä prosessi, jossa järjestöjen täytyy olla mukana. Yhteistyötä ja vuoropuhelua tarvitaan sekä järjestökentän sisällä että valtion ja kansalaistoimijoiden välillä."

Konkreettisina lähiajan toimina Luukkanen mainitsee Kepan hallituksen ja johtoryhmän vierailun kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen pakeille tammikuun aikana, sen jälkeen järjestöille pidettävän tiedotus- ja keskustelutilaisuuden sekä laajemman järjestödelegaation vierailun Lehtomäen luona 18. helmikuuta.