Suomen apu kasvaa esimerkillisesti Kuva: Suomen apu kasvaa esimerkillisesti

Aidwatch: EU-maiden apu laskee ensi kerran sitten vuoden 1997

Aito, rahamääräinen kehitysyhteistyö saattaa laskea hieman vuonna 2011, varoittaa eurooppalainen verkosto Aidwatch. Suomi ja Ruotsi saavat kiitosta, mutta avun paisuttelusta varoitetaan. Vuoden 2015 sitoumukset uhkaavat karata ulottumattomiin.

Teksti: Esa Salminen

Eurooppalainen kehitysjärjestöjen verkosto Aidwatch on analysoinut Euroopan unionin jäsenmaiden budjetteja vuodelle 2011, erityisesti vertaamalla maiden antaman kehitysavun määrää valtion budjettien kehitykseen budjettikriisin keskellä.
Euroopan maat eivät keskimäärin ole pitäneet lupaustaan antaa 0,56 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun vuoteen 2010 mennessä. Budjettikurin koetellessa Eurooppaa ainoastaan Belgia, Britannia, Hollanti, Irlanti, Luxemburg, Ruotsi, Suomi ja Tanska saavuttivat tämän lupauksen – eikä viime vuodelle luvattua tasoa taideta saavuttaa tänäkään vuonna. Harva maa myöntää sitä nyt, mutta avun tavoiteltu taso vuonna 2015 on leikkausten tähden uhattuna.
Suomi ja Ruotsi kasvattavat
Kiitosta järjestöjen vertailussa saavat Suomi ja Ruotsi, jotka kasvattavat kehitysapuun ohjattuja rahoja suhteellisesti enemmän kuin valtion budjettia. Vielä suuremmat aplodit saavat Britannia, Puola ja Viro, jotka kasvattavat kehitysrahoitusta, vaikka valtion budjetteja leikataan.
Useassa maassa kehitysyhteistyörahat on jäädytetty nykytasolle tai niitä leikataan vähemmän kuin valtion muuta budjettia. Espanja, Italia, Itävalta ja Unkari leikkaavat avusta suhteellisesti enemmän kuin muista menoista. Avun suhdetta bruttokansantuloon on vuodelle 2011 vaikeaa arvioida, sillä absoluuttisen avun lasku ei välttämättä näy prosenttiosuuksissa, sillä usean maan talous voi laskea enemmän.
Myös yhä uusien kulujen merkitseminen kehitysavuksi on omiaan vääristämään tilastoja. Aidwatchin katselmus viittaa esimerkiksi Suomeen, jonka avun kasvusta 37 prosenttia koostuu ilmastorahoituksesta, joka raportoidaan osana kehitysapua.

Aidwatchin kannanotto: AidWatch Briefing – Between austerity and political will: EU MS ODA budgets in 2011 (pdf)