Uutinen

Aidsista ja kondomeista kohua Sambiassa

Lauri Peltonen
10.1.2001

Presidentti Chiluba juhlisti Sambian kristilliseksi valtioksi julistamisen vuosipäivää rukoilemalla ja antamalla lausunnon aidsista ja kondomin käytöstä. Presidentti pitää aidsia vakavana uhkana maalleen ja kehottaa ihmisiä kiinnittämään vitsaukseen huomiota.

Lausunnossaan Chiluba ilmoittaa pitävänsä kondomin käyttöä merkkinä moraalittomuudesta eikä pidä sitä suositeltavana aidsin ehkäisykeinona. Sen sijaan ihmisten pitäisi pidättäytyä seksistä.

Viikko lausunnon antamisen jälkeen Sambiassa nousi kohu television kondomimainoksesta. Mainoksessa nuoret naiset keskustelevat kondomin käytön tärkeydestä ja käyvät yhdessä ostamassa niitä kaupan tiskiltä. Hallituksen lehdet, monet poliittiset päättäjät ja esimerkiksi opetusministeri Godfrey Miyanda ovat tuominneet mainokset moraalittomuuteen kehottavina, jopa pornografisina.

Keskiviikon 10.1. Times of Zambia lehden mukaan Miyanda kehottaa aidsiin sairastuneita kondominkäyttäjiä haastamaan kondomin valmistajia ja niiden mainostajia oikeuteen, koska suoja ei ole ollut täydellinen. Hänen mielestään kondomien mainonnan pitäisi olla hillittyä ja huomaamatonta ja mainoksiin pitäisi liittää varoitus terveysriskistä, jonka ne aiheuttavat.

Lukuisat Sambian avunantajat ovat ilmaisseet huolensa hallituksen viimeaikaisista kondomivihamielisistä kannanotoista. Muun muassa Britannian ja Tanskan suurlähettiläät sekä USAIDin, Maailmanpankkin ja UNAIDSin edustajat kävivät terveysministeri Enoch Kavindelen puheilla keskiviikkona ilmoittamassa pettymyksensä viimeaikaisiin lausuntoihin. Kavindelen mukaan avunantajat halusivat tietää, onko hallitus muuttanut politiikkaansa aidsin ehkäisyssä.

Kavindele yritti vakuuttaa, että Sambian hallitus taistelee edelleen aidsia vastaan ja että viime viikolla kansallisen television ohjelmistosta poistetut kondomimainokset palaavat vielä takaisin tarkemman tutkiskelun ja kulttuuriset näkökohdat huomioon ottavan sensuroinnin jälkeen. Mainoksia tutkimaan on perustettu terveysministerin johtama komitea.

Ministeri Kavindele vakuutteli myös, että hallitus ei ole hylännyt ajatusta, että kondomin käyttö ehkäisee aidsin ja sukupuolitautien leviämistä.

Sambian opetusministeriön päällikkö Barbara Chilangwa kertoo The Post -lehdelle opettajakunnan synkästä aidstilanteesta. Ministeriön pitäisi ruveta kouluttamaan kaksi tai kolme opettajaa yhden sijasta koska opettajien sairastuvuus on niin korkea.

Chilangwa ilmoitti myös, että opetusministeriön toimet aidsin ehkäisemiseksi eivät ole johtaneeet toivottuihin tuloksiin. "Jos emme korosta aidsin ennaltaehkäisyn tärkeyttä ja muuta käyttäytymistämme, meillä ei pian ole oppilaita kouluissamme eikä opettajia heitä varten", sanoi Chilangwa.

Sambian aikuisväestöstä arvioidaan noin 20% olevan hiv-positiivisia.