Uutinen

Aids-työ voimistuu Mosambikin maaseudulla

Sairaita talonpoikia yritetään auttaa, jotta epidemia ei romuttaisi ruokaturvaa.
Ruth Ansah Ayisi
18.4.2005

IPS -- Maria, 20, makasi matonrievulla majansa edustalla ja yritti henkeä haukkoen selittää, miksei hänellä ollut ruokaa itselleen ja viidelle huostassaan olevalle lapselle.

"Minun oli myytävä maapalstani pysyäkseni hengissä. Nyt en ole voinut ottaa tuberkuloosilääkkeitäni viiteen päivään, koska olen liian nälkäinen. Jos niitä ottaa ilman ruokaa, tulee vain sairaammaksi", selitti Maria, joka oli kuolemaisillaan aidsin ja aliravitsemuksen yhteisvaikutuksiin.

Hän lopetti koulunkäynnin 15-vuotiaana hoitaakseen vanhempiaan, jotka sairastivat pitkään ennen kuin kuolivat. Aviomies jätti Marian, kun hän sairastui.

Marian kolme sisarta ovat kaikki menehtyneet aidsiin ja jättäneet hänen hoitoonsa viisi lastaan. Vanhin on 14-vuotias tyttö, jolla on jo oma vauva. Maria kuoli kuukausi tämän haastattelun jälkeen. Hänen majalleen ilmaantui uusi omistaja, joka hääti lapset. Nämä saivat tilapäisen turvapaikan naapurista.

Perhe asuu Nicoadalassa pohjoisessa Zambezian maakunnassa, jota pidettiin ennen Mosambikin vilja-aittana, koska se pystyi ruokkimaan koko maan. Tilanne on muuttunut monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Niihin kuuluvat 1992 päättynyt 16-vuotinen sisällissota, yleinen köyhyys sekä arvaamattomat säänvaihtelut, jotka ovat pakottaneet useimmat perheet elämään kädestä suuhun. Lisäksi tuli hi-virus, jonka osalta pahin on vielä edessä.

Vuonna 2003 aikuisista mosambikilaisista kantoi hiviä 13,6 prosenttia, mutta viime vuonna jo 14,9 prosenttia, mikä tarkoittaa yli puoltatoista miljoonaa ihmistä. YK ennustaa, että vuosina 1985-2020 aids verottaa Mosambikin maatalouden työvoimaa yli viidenneksellä.

Mosambikissa on tajuttu, että aids ei ole pelkkä terveysongelma. Kun asukkaista 77 prosenttia elää kotitarvemaataloudesta, sairaudella on järkyttävät vaikutukset koko elinkeinoon.

Alussa kerrottu Marian perheen tapaus antaa aavistuksen tilanteen vakavuudesta, YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAOn aids-työstä Mosambikissa vastaava Bertine Niesten sanoo. Hän puhuu noidankehästä: aids heikentää ruokaturvaa, ja aliravitsemus taas altistaa esimerkiksi koulunsa keskeyttäneitä lapsia riskikäyttäytymiseen henkensä pitimiksi.

Niestenin mukaan aids-työn saaminen osaksi maatalouden parissa toimivien paikallisten järjestöjen toimintaa on iso haaste, sillä hiviin liittyy yhä monia tabuja.

Aids-valistusta ja maatalousneuvontaa yhdessä

Albertina Alage Mosambikin maatalousministeriöstä kertoo, että aids-valistus yhdistettiin maatalouden neuvontatyöhön 1999. Hänen mukaansa valistusta haittaa se, että maatalousneuvojina on hyvin vähän naisia. Siksi kultakin paikkakunnalta kutsutaan nykyisin joku nainen mukaan koulutustilaisuuksiin.

Alage korostaa maatalouden koneistamisen tärkeyttä, sillä se tehostaa työtä ja säästää ihmisten aikaa sairaista huolehtimiseen. Valtio tukee lainanantoa kyläläisten yhteisiä konehankintoja varten.

Viime vuoden alusta lukien Mosambikin julkinen terveydenhuolto sai rajoitetusti tukea aids-potilaiden elämää pidentävien yhdistelmälääkkeiden jakeluun.

Keskinen Sofalan maakunta jakaa FAOn tuella retroviraalisia lääkkeitä tartunnan saaneille maatalousneuvojille. Nämä ovat liikkuvan työnsä vuoksi riskiryhmää.

FAO kannustaa myös Sofalassa ja Manicassa maatalouden taitojen opetusta teini-ikäisille koululaisille. Näiden toivotaan välittävän opit vanhemmilleen ja naapureilleen.

YK-järjestöt painostavat lisäksi Mosambikia turvaamaan aids-orpojen perintöoikeuden, joka on tärkeä osa maaseudun ruokaturvaa. Maailman ruokaohjelma WFP jakaa joillakin Mosambikin alueilla suoraa ruoka-apua aidsiin sairastuneille talonpojille sekä orvoille.

Mosambikin naapurimaat kamppailevat samojen ongelmien kanssa. Eteläisessä Afrikassa asuu 2 prosenttia maailman väestöstä, mutta 70 prosenttia hiv-positiivisista, kertoo ActionAid-järjestö.