Uutinen

Aids autioittaa Afrikan maaseudun

Maanviljelys Afrikassa kärsii työvoiman puutteesta aids-epidemian vuoksi. Joissakin maissa viljelty maa-ala on pienentynyt jopa 70 prosentilla.
Jari Nousiainen
12.9.2005

Afrikan aids-epidemian vaikutukset uhkaavat aiheuttaa nälänhätää, kun ihmiset menettävät sairauden vuoksi työkykynsä tai kuolevat siihen. Eteläisessä Afrikassa tartuntojen määrä on suurin: 30-40 prosenttia aikuisista on hiv-positiivisia.

Monet afrikkalaismaanviljelijät ovat joutuneet vähentämään tuotantoaan tai jopa lopettamaan viljelyn kokonaan aidsin vuoksi. Ruandassa maataloustyövoima on vähentynyt jopa 60-80 prosentilla aidsin vuoksi. Keniassa viljelty maa on vähentynyt 68 prosentilla, kertoo Reutersin uutinen.

Noin 80 prosenttia afrikkalaisista elää maataloudesta. Koneita ei käytetä paljon, joten tuotanto riippuu työvoimasta. Perheenjäsenen sairastuminen tai kuoleminen aidsiin saattaa romuttaa perheen elinkeinon täysin.

Beninissä toimiva System-Wide Initiative for HIV/Aids and Agriculture (SWIHA) on kerännyt tietoa aidsin vaikutuksesta Afrikan maatalouteen. Yksi havainto oli, että monet viljelijät siirtyvät rahakasveista, kuten kahvista tai sokerista, vähemmän työtä vaativiin kasveihin, esimerkiksi maissiin ja kassavaan, kirjoittaa BBC.

BBC:n uutisen mukaan Oxfam varoittaa, että Malawin, Sambian, Zimbabwen ja Mosambikin seudulla saattaa esiintyä puutetta ruuasta. Pahin tilanne on Zimbabwessa, jossa nälkä uhkaa jopa neljää miljoonaa ihmistä.

SWIHA tarjoaa yhdeksi ratkaisuksi paremmin kuivuutta kestäviä kasvilajikkeita. "Tilannetta voidaan helpottaa, vaikka maatalousteknologialla ei aids-ongelmaa pystytä ratkaisemaan", Annmarie Kormawa SWIHAsta sanoi Reutersin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta