Uutinen

Afrikkalaiset järjestöt näpäyttävät Obamaa ilmastosopimuksesta

Afrikkalainen ilmasto-oikeudenmukaisuutta ajava järjestöverkosto rohkaisee Afrikan neuvottelijoita: jatkakaa taistelua.
Esa Salminen
10.11.2009

Afrikan ilmasto-oikeusallianssi PACJA (Pan African Climate Justice Alliance) kysyy tuoreessa julkilausumassaan, pitäisikö maailman yhä antaa Yhdysvaltojen hallita ilmastokeskusteluja.

"Kööpenhaminan ilmastokokouksen lähestyessä merkit vaikuttavat huolestuttavasti siltä, että toistamme historiaa: kun Kioton protokollaa neuvoteltiin, maailman maat taipuivat loputtomasti eräiden tahojen tarpeisiin, huomatakseen lopulta, etteivät nämä tahot lopulta olleet valmiita ratifioimaan koko sopimusta", järjestön lehdistötiedotteessa sanotaan.

"Eräät tahot" viittaavat mitä ilmeisemmin Yhdysvaltoihin, joka on maailman suurista maista ainoa, joka ei ole Kioton protokollaa ratifioinut. PACJA vakuuttaa solidaarisuutta afrikkalaisia ilmastoneuvottelijoita kohtaan ja jakaa heidän turhautumisensa siitä, etteivät neuvottelut etene.

"Meidän näkökulmastamme Barcelonan ilmastonmuutosneuvottelut päättyvät ilman suuria edistysaskelia sen eteen, että Kööpenhaminassa saataisiin reilu sopimus aikaan. Kyseessä on sama loputon tuolileikki", tiedotteessa sanotaan.

Järjestön mukaan kaikkia yrityksiä saada aikaan poliittinen julistus laillisesti sitovan sopimuksen sijaan tulee vastustaa.

Järjestön julkilausumaa voi pitää haasteena myös Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle, jota Afrikan maat ja järjestöt ovat toistaiseksi kohdelleet silkkihansikkain. Obama on ilmoittanut osallistuvansa Kööpenhaminan ilmastokokoukseen mikäli vaikuttaa siltä, että hänen osallistumisensa saa aikaan ilmastosopimuksen.

PACJA on vuonna 2008 perustettu afrikkalaisten ympäristöjärjestöjen yhteenliittymä, joka keskittyy vaikuttamis- ja kampanjatoimintaan. PACJA saa tukea muun muassa Kirkon ulkomaanavulta ja Siemenpuusäätiöltä.

Lisää tietoa aiheesta