Uutinen

Afrikkaan tekeillä 26 maan vapaakauppa-alue

Afrikan talousyhteisöt toivovat tiivistyvän yhteistyön antavan niille kaupkanetujen lisäksi vahvemman äänen kansainvälisessa päätöksenteossa.
Eeva Eronen
29.10.2008

26 Afrikan maata on tehnyt sopimuksen vapaakauppa-alueen perustamisesta. Kolme alueellista talousyhteisöä - Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC, Itäisen Afrikan yhteisö EAC ja Itäisen ja eteläisen Afrikan yhteismarkkina-alue Comesa - tähtäävät yhteistyöllä kestävään taloudelliseen kehitykseen.

Ensialkuun sopimus tarkoittaa alueiden kauppasäännösten harmonisoimista, mutta lopullisena tähtäimenä on vapaakauppa-alueen perustaminen. Yhteistyön odotetaan kasvattavan alueen sisäistä kauppaa.

Sopimuksen allekirjoittaneissa maissa asuu 527 miljoonaa ihmistä, ja maiden yhteenlaskettu bruttokansantulo on 625 miljardia dollaria.

Maita edustaneet kuusi valtionpäämiestä siunasivat suunnitelman Ugandan pääkaupungissa Kampalassa lokakuun 22. päivä.

“Afrikan pahin vihollinen ja suurin syy maanosan heikkouteen on ollut epäsopu ja heikko taloudellinen ja poliittinen yhteistyö", Ugandan presidentti Yoweri Museveni arvioi kokouksessa BBC:n mukaan.

Sananvaltaa talouskriisissä

Kaupan vauhdittamisen lisäksi kokoukseen osallistuneet valtiomiehet toivovat, että yhteistyö antaa maille vahvemman äänen kansainvälisillä areenoilla.

Vielä entistäkin tarpeellisemmaksi sananvallan on tehnyt maailmaa ravisteleva finanssikriisi, jonka vaikutuksista kokousedustajat olivat syvästi huolissaan.

Etelä-Afrikan presidentti Kgalema Motlante toi BBC:n mukaan esiin, ettei kehitysmailla juuri ole ollut osaa päätöksiin, jotka ovat kriisiin johtaneet, mutta silti ne joutuvat kärsimään sen seurauksista.

“Kehitysmaat pitää ottaa mukaan kaikkien kansainvälisten rahoituslaitosten hallinnointiin, jotta ne voivat lievittää haittavaikutuksia, jotka niihin kohdistuvat", hän vaati.

Lisää tietoa aiheesta