Uutinen

Afrikkaa eri puolella Suomea

Kevään aikana suomalaisilla on oiva mahdollisuus tutusta afrikkalaiseen kulttuuriin tapahtumissa ympäri Suomea.
Erja-Outi Heino
6.3.2002

Mama Mwasha näyttää masai-helmitöiden mallia Hämeessä ja Karjalassa kevään aikana. Lappeenrannan linnoituksella järjestetään 19.-21. maaliskuuta tansanialais-suomalainen käsityötapahtuma. Kansalaisjärjestöjen Afrikka elää-järjestötori kiertää Suomea ja esittäytyy seuraavan kerran maaliskuun 18.-21. päivinä Oulussa. Eteläafrikkalainen Women Unite -naisyhtye konsertoi huhtikuussa Helsingissä, Hyvinkäällä ja Savonlinnassa. Kuopion nuorisotapahtuman teemoina 20. huhtikuuta ovat Afrikan lisäksi monikulttuurisuus ja globalisaatio. Uudenmaan martat pitävät afrikkalaista keittokoulua Helsingissä 18.-21. huhtikuuta.

Kansalaisjärjestöjen tapahtumat liittyvät ulkoasiainministeriön käynnistämään Afrikka 2002 -kampanjaan. Se alkoi tammikuussa avatulla Kulttuurien museon 5 Afrikkaa -näyttelyllä ja on helmi-maaliskuussa jatkunut Suomen elokuva-arkiston afrikkalaisen elokuvan viikoilla.

Afrikkalaisuus levittäytyy Yleisradion tv-kanavien kautta kevään kuluessa kaikkialle Suomeen. Tarinatalon tuottama Urbaanin Afrikan ääni -sarja tuo olohuoneisiin kaksikymmentä afrikkalaista henkilökuvaa sekä viisi reportaasia maanosan kaupunkielämästä. Sarjan esittelemiä tuttavuuksia ovat muiden muassa matkapuhelinmyyjä Tansaniasta ja seksivalistaja Sambiasta. Steps-dokumenttisarjan ensimmäiset osat nähtiin viime vuoden lopussa. Steps kuvaa rohkeasti ja huumorintajuisesti afrikkalaista elämää aidsin kanssa. Huhti-toukokuussa TV2 esittää kymmenkunta uutta Steps-elokuvaa - yhteensä 40 dokumentin sarjaan liittyy Ylen hyvä -kansalaiskeräys, joka huipentuu toukokuun lopussa.

Afrikka 2002 -kampanjan tarkoituksena on tutustuttaa suomalaisia afrikkalaiseen elämänmenoon ja rikkaaseen kulttuuriin sekä esitellä Suomen taloudellisia, poliittisia ja kulttuurisia suhteita Afrikkaan.

Kampanjan päätapahtuma järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 18.-21.huhtikuuta. Luvassa on uutta afrikkalaista musiikkia, kirjallisuutta, teatteria ja kuvataidetta, sulateltavana afrikkalaista ruokaa ja tukeva annos maanosan ajankohtaista asiaa. Pääroolissa ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja Suomen kehitysyhteistyön kohteet eli eteläinen ja itäinen Afrikka, mutta tilaa annetaan myös muille maanosan maille.

Lisätietoja antavat kampanjakoordinaattori Veera Savolainen, 040-849 4457, veera.savolainen@afrikka2002.net tai kehitysyhteistyöosaston tiedottaja Erja-Outi Heino, 040-554 6858, erja-outi.heino@formin.fi Kampanjan verkkosivut osoitteessa www.afrikka2002.net

Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston lehdistötiedote 6.3.2002