Uutinen

Afrikka vaatii ilmastonmuutosrahaa 67 miljardia dollaria

Afrikan johtajat pyrkivät yhdistämään ponnistelunsa ilmastoneuvotteluiden alla ja vaativat rikkaita maita vastaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.
Jari Nousiainen
25.8.2009

Afrikan unionin ympäristö- ja maatalousministerit ovat tavanneet Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa linjatakseen yhteistä kannanottoa joulukuussa käytäviä Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluja varten.

Päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan rikkailta mailta vuodesta 2020 alkaen vähintään 67 miljardia dollaria vuosittain ilmastonmuutoksen vaikutuksiin puuttumiseen, kirjoittaa Reuters. Lopullinen päätös summasta ollaan tekemässä tapaamisessa Libyassa 29. elokuuta.

Afrikan vaikeutena neuvotteluissa on tähän asti ollut yhteisen linjan puute. Ongelmiin ei ole saatu ratkaisua jokaisen maan yrittäessä ajaa omaa asiaansa tahollaan, mutta nyt on tarkoitus pyrkiä tuloksiin yksissä tuumin, kirjoittaa BBC. Myös nobelisti Wangari Maathai vetoaa kaikkien Afrikan maiden johtajiin, jotta nämä tukisivat Afrikan unionin yhteistä tavoitetta.

"Ilmastonmuutosrahaa on oltava tarpeeksi, jotta se edistää nopeaa kestävää kehitystä ja teollistumista kehitysmaissa, erityisesti Afrikassa", Sudanin YK-varaedustaja Lumumba Di-Aping kommentoi AFP:lle.

Rahoituksen lisäksi Afrikka tarvitsee myös puhdasta teknologiaa, ja teollistuneilta mailta odotetaan 40 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä.

Afrikan unioni on todennäköisesti valitsemassa Etiopian pääministerin Meles Zenawin edustajakseen Kööpenhaminaan. Hän on aiemminkin kunnostautunut Afrikan etujen ajamisessa ilmastoasioissa ja osallistui myös G8-kokoukseen kesällä.

Lisää tietoa aiheesta