Uutinen

Afrikka tarvitsee tukea AIDSia vastaan

Jukka Aronen
29.11.2000

Marraskuun lopulla julkistetut YK-tilastot osoittavat, että noin 3,8 miljoonaa ihmistä sai tänä vuonna HIV-tartunnan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kaikkien sairastuneiden määrä on saman arvion mukaan kohonnut Afrikassa jo 25,3 miljoonaan. Tautiin on menehtynyt 2,4 miljoonaa ihmistä pelkästään vuoden 2000 aikana.

Joissain maissa HIV on levinnyt erityisen nopeasti. WorldWatch Instituutin mukaan Botswanassa taudin kantajia on 36 prosenttia väestöstä. Zimbabwessa ja Swazimaassa sairastuneita on 25 prosenttia. Namibiassa, Etelä-Afrikassa ja Sambiassa luku on kohonnut 20:een. Samalla odotettu elinikä on laskenut huimasti. Esimerkiksi Zimbabwessa ilman AIDSia ihmiset eläisivät keskimäärin 70-vuotiaiksi. Epidemian myötä odotetun eliniän oletetaan tippuvan peräti 35 vuoteen.

AIDS jarruttaa myös maiden talouskehitystä. Etelä-Afrikassa tauti leikkaa arviolta 17 prosenttia bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä. Tämä tarkoittaa 22 miljardin dollarin menetystä kansantaloudelle. YK arvioi, että Botswanassa köyhimpien kotitalouksien tulot pienenevät 13 prosentilla seuraavan vuosikymmenen aikana.

"Afrikka on katastrofin partaalla", sanoo UNAIDSin toiminnanjohtaja Peter Piot. "AIDS on levinnyt maailmassa eniten juuri Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Huolestuttavinta on se, että lähivuosina tilanne pahenee entisestään."

"Toisaalta jo suhteellisen vaatimattomallakin panoksella - kolmella miljardilla dollarilla - kehityssuunta saataisiin kääntymään ympäri. Summa on pieni verrattuna esimerkiksi siihen 52 miljardin dollarin rahamäärään, jonka yhdysvaltalaiset käyttävät vuosittain lihavuuden vastaiseen kamppailuun."

YK:n asiantuntijoiden mukaan kolmen miljardin dollarin summalla todella saataisiin aikaan muutos - ainakin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Puolet rahasta menisi ennaltaehkäisyyn ja toinen puolisko sairastuneiden hoitoon.